ris
1 av 3
Foto: TT
Både Rice krispies och Coco pops-flingor innehöll arsenik.
2 av 3
Både Rice krispies och Coco pops-flingor innehöll arsenik. Foto: Mattias Klefbeck/Sveriges Radio
Rispaket i butik
3 av 3
Också det här jasminriset innehöll arsenik. Foto: Mattias Klefbeck/Sveriges Radio

Mat med ris innehöll arsenik

" Arseniken är cancerframkallande" säger professor Marie Vahter
2:22 min

Experter har upptäckt att det giftiga ämnet arsenik finns i en del av den mat vi äter. Giftet kan finnas i ris och i andra matvaror som är gjort på ris. Arsenik är särskilt farligt för barn och kan bland annat ge sjukdomen cancer.

Klicka på texten för att läsa mer

Det är journalister på Sveriges Television som har låtit experter undersöka flera olika produkter med ris, där flera visade sig innehålla arsenik.

Kan ge cancer
En som vet mycket om arsenik är professor Marie Vahter. Hon berättar hur giftet kan påverka kroppen:
- Arseniken är framför allt cancerframkallande och väldigt giftig, så den påverkar cellerna i kroppen på alla möjliga olika sätt, säger Marie Vahter. Arsenik kan alltså ge sjukdomen cancer. Giftet kan också skada immunförsvaret, så att vi lättare blir sjuka och svaga, och påverka våra lungor, njurar och lever.

Kommer från odlingen
På en del platser där det odlas ris finns det giftiga ämnet arsenik i marken och vattnet. När människor sen odlar ris där så kommer arsenik också in i plantan. Reportrar på Sveriges Television ville undersöka det här. De skickade in flera olika risprodukter till experter på ett laboratorium. Det var till exempel riskakor, frukostflingor för barn och jasminris som undersöktes. Och laboratorieproverna visade att 6 av de 10 risprodukterna innehöll arsenik.

Lite arsenik räcker
Det räcker med att få i sig en väldigt liten dos av den här arseniken varje dag för att risken för att få cancer ska öka, säger Marie Vahter:
- Ja, det finns egentligen ingen dos där det inte finns någon risk alls, säger Marie Vahter. Arsenik är särskilt farligt för barn. Ju mindre en person väger, desto farligare är det här giftet för kroppen. Ett litet barn som inte väger så mycket och som äter rispuffar, riskakor och mat-ris med arsenik i kan lätt få i sig mycket arsenik, mer än vad experter räknar som farligt.

Barns ska undvika rismjölk
Vi äter allt mer ris idag och det finns också ris i många av de saker som vi köper. Trots det har svenska myndigheter inte bestämt någon gräns för hur mycket arsenik det får vara. Men barn som är under sex år ska låta bli att dricka ris-mjölk, säger den svenska myndigheten Livsmedelsverket.

Allvarligt problem
Efter de här resultaten från Sveriges Telvisions tester av ris vill Livsmedelsverket undersöka vad som kan göras åt problemet med arsenik i mat. Det säger Salomon Sand som är giftexpert på Livsmedelsverket:
- Vi bedömer att det är höga halter, definitivt. Vi ser allvarligt på problemet och vill titta vidare på det och kartlägga situationen bättre, för att komma fram till möjliga åtgärder för att kunna ha ett bättre säkerhetstänk när det gäller arsenik i livsmedel, säger Salomon Sand på Livsmedelsverket till Sveriges Television.

Här är de varor SVT testade som innehöll arsenik

Uncle Ben jasminris
7,06 mikrogram arsenik/portion
0,12 mg/kg

Änglamarks jasminris
4,82 mikrogram arsenik/portion
0,082 mg/kg

Änglamarks ekologiska riskakor
4,00 mikrogram arsenik/portion
0,2 mg/kg

Rice krispies
2,18 mikrogram arsenik/portion
0,093 mg/kg

Kelloggs coco pops
1,8 mikrogram arsenik/portion
0,077 mg/kg

Hipp ekologiska riskakor från 8 månader
0,8 mikrogram arsenik/portion
0,1 mg/kg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".