Det går en stor båge över gatan. På den skylten står det "Rinkeby Torg".
1 av 2
Det här är ingången till Rinkeby torg. Foto: Wikimedia Commons.
Torghandlare säljer frukt och grönsaker.
2 av 2
I Tensta centrum brukar det finnas stånd där de säljer grönsaker och frukt. Foto: TT.

DO flyttar inte till Rinkeby eller Tensta

Den förra regeringen funderade på att flytta myndigheten Diskrimineringsombudsmannen, DO. Idag ligger DO i centrala Stockholm, men den förra regeringen ville flytta ut myndigheten till någon av förorterna Rinkeby eller Tensta. Men den nya regeringen säger nej till det.

Klicka om du vill läsa mer!

Personalen på Diskrimineringsombudsmannen ska hjälpa personer som har blivit orättvist behandlade. Det kan handla om personer som blivit orättvist behandlade för att de tillhör någon viss religion eller folkgrupp. Det kan också handla om orättvisor mellan män och kvinnor, eller personer som blir orättvist behandlade för att de är homosexuella till exempel.

Många invandrare
En av de grupper som kan behöva hjälp av DO är invandrare. Därför tyckte den förra regeringen att det skulle vara naturligt att flytta ut myndigheten till någon av stadsdelarna Rinkeby eller Tensta, där det bor många personer från andra länder.

Regeringen hoppades att det skulle kunna bli fler jobb om myndigheten flyttade. Om DO skulle hamna i Rinkeby eller Tensta så skulle också fler personer besöka de här stadsdelarna. Då kanske stadsdelens restauranger och butiker skulle få fler kunder. I den här delen av Stockholm finns det många som är arbetslösa.

Svårt att få personal
Många av dem som jobbar på DO är högutbildade experter. De vill helst jobba i centrala Stockholm och inte i någon förort. Därför menade en del att det skulle bli svårt för DO att hitta bra personer att anställa om de flyttade till Rinkeby eller Tensta.

Ny regering
Förslaget att flytta DO kom från folkpartisten Erik Ullenhag som var minister i den förra regeringen.

Efter valet i höstas har Sverige en ny regering med partierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den minister som har tagit över ansvaret för DO är miljöpartisten Alice Bah Kuhnke. Hon säger nu nej till att flytta myndigheten.

Alice Bah Kuhnke säger att de lediga lokaler som finns i Rinkeby och Tensta är för dyra och att de skulle fungera dåligt. Regeringens plan är fortfarande att flytta DO bort från centrala Stockholm. Men var myndigheten ska hamna är inte bestämt ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".