Deras symbol är bokstaven a i blå färg.
Det här är symbolen för myndigheten Arbetsförmedlingen. Foto: TT.
Arbetsförmedlingen slutar med etableringslotsar

Etableringslotsar kanske har hjälpt terrorister

"Vi tar bort lotsarna", säger Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg
0:46 min

Etableringslotsarna ska hjälpa invandrare att skaffa jobb. Men istället kan vissa etableringslotsar ha lurat till sig pengar och hjälpt terrorister. Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg säger idag
att hans myndighet ska sluta att använda etableringslotsar.

Klicka om du vill läsa mer!

– Då har vi bedömt att vi har ett så stort problem att vi nu avslutar tjänsten, säger Mikael Sjöberg.

De som nyligen har kommit till Sverige vet inte så mycket om hur samhället här fungerar och de kan inte det svenska språket. Därför är det lätt för etableringslotsar att lura pengar av invandrarna.

Dessutom misstänker Arbetsförmedlingen att en del etableringslotsar också har samarbetat med terrorister. Kanske har lotsarna försökt få invandrarna att gå med i någon terroristgrupp.

Långsamma politiker
Politikerna i regeringen har sagt att de funderar på att kanske ta bort etableringslotsar. Men regeringen väntar för länge, tycker Arbetsförmedlingen. Därför tar de bort lotsarna redan nu:
– Systemet är så anfrätt av kriminalitet att det krävs beslut just nu, säger Mikael Sjöberg.

Lotsarna är anställda av olika privata företag. Sedan har Arbetsförmedlingen hyrt in dem för att få hjälp. Men nu ska myndigheten alltså sluta att samarbeta med de här företagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".