Grisar i Danmark dödas vid födseln

1:43 min

I Danmark slår grisbönderna ihjäl omkring en halv miljon små grisar varje år, direkt när de föds. Och de gör det för att tjäna pengar. Det är billigare att döda smågrisar, som väger för lite och är sjuka än att ha dem kvar.

Klicka på texten för att läsa mer!

Många smågrisar i Danmark dödas direkt efter att de föds. De danska bönderna tar tag i grisarnas bakben och slår grisarna mot ett betonggolv eller i väggen, så att de dör.

- Det mest skonsamma sättet att ha ihjäl spädgrisar är att ta dem i bakbenen och slå dem i golvet, säger Hans Aarestrup, en av dom som jobbar på organisationen Danske Svineproducenter.

Hans Aarestrup tycker att det är rätt att slå ihjäl de små grisarna, så att de slipper att lida i onödan, eftersom de är sjuka.

En halvmiljon grisar slås ihjäl
Vissa små grisar dör av sig själva men ungefär en halv miljon grisar slås ihjäl.

- De svagaste grisarna dödas alltså, för det är bättre än att vänta på att de dör av sig själva, säger Hans Aarestrup.

I Danmark föder suggorna eller hongrisarna alltfler smågrisar och då blir det också fler små grisar, som väger för lite när de föds.

Det skulle kosta mycket pengar om smågrisarna skulle få fortsätta leva i mediciner och mat. En grisbonde, som har 1000 suggor ska kunna tjäna en halvmiljon kronor per år om de har ihjäl alla nyfödda grisar som väger lite.

Men en som inte tycker att det här är ett bra sätt är Johan Beck-Friis på Sveriges Vetrinärförbund.

- Grisproduktionen, åtminstone i Danmark, har gått väldigt långt när det gäller ekonomiska aspekter. Att man ser grisarna mer som råvaror än som levande individer, säger han.