Djuren ska få hjälp att gå säkert över järnvägen

Varje år blir många djur påkörda av tåg. Därför vill myndigheten Trafikverket sätta upp särskilda stängsel för att hålla djuren borta från järnvägen. Det ska även finnas särskilda platser där djuren kan gå över järnvägen på ett säkert sätt.

Klicka på texten om du villl läsa mer!

En av dom som är lokförare är Erik Johansson och älgar är värst att köra på säger han.

-Jag har kört på en 7-8 älgar på 10 år och jag har säkert kört på 50 rådjur men de gör ju inte sådana skador. Vi rapporterar in alla påkörningar så att inte djuren ska ligga kvar i spåren för det drar ju till sig andra djur också, det säger lokföraren ERik Johansson.

Flest älgolyckor i Örebro
I Örebro län finns de 3 värst drabbade tågsträckorna där flest älgar körs på. Och det gör att tågen försenas och loken måste lagas för att de har skadats vilket kostar mycket pengar. Varje år kostar olyckorna samhället mer än 1 miljard kronor.

Men om det skulle gå att förhindra viltolyckorna så skulle SJ kunna köra fler tåg.

Ny teknik
För att det ska bli färre djur som körs över av tåg kanske Trafikverket kommer att besluta om att bygga särskilda viltstängsel. Och det längs bland annat de tre sträckorna i Örebro län. De här stängslen ska även ha särskilda övergångar för djuren och det ska finnas någonting som skrämmer iväg djuren när ett tåg är på väg.

 - Så det vi tänker oss är att vi bygger en kombination av viltstängsel och en passage där vi har den här tekniken då som identifierar ett djur på gång och varnar djuret, försöker skrämma iväg det från järnvägen om det är där eller hindra det från att gå upp när tåget kommer, säger Anders Sjölund på myndigheten Tafikverket.