Svenska pansarvagnar säljs till Irak

2:34 min

Det är förbjudet för Sverige att sälja vapen till landet Irak i Mellanöstern. Trots det ska 250 svenska pansarvagnar säljas dit.

Klicka om du vill läsa mer!

De här pansarvagnarna har hård plåt som skyddar soldaterna inne i vagnen. Det finns också en kanon att skjuta med.

Pansarvagnarna har tidigare använts av svenska militärer. Men år 2000 bestämde regeringen att göra stora förändringar av det svenska försvaret. Färre soldater skulle utbildas och flera av försvarets arbetsplatser skulle stängas. Då blev det onödigt med så många pansarvagnar.

Därför såldes pansarvagnarna till ett statligt företag i landet Tjeckien i Östeuropa. Cheferna på det företaget sa att pansarvagnarna skulle användas av Tjeckiens egen armé.

Men det statliga företaget sålde istället pansarvagnarna vidare till det privata företaget Excalibur. Sedan har Excalibur sålt pansarvagnarna till Iraks regering.

Irak krigar mot terrorister
Regeringen i Irak krigar mot terroristgruppen Islamiska staten, IS. Igår gjorde de till exempel ett stort anfall mot de IS-krigare som finns nära huvudstaden Bagdad.

Enligt svenska regler ska det för det mesta vara förbjudet att sälja vapen till länder som är med i något krig.

Dessutom litar den svenska regeringen inte på den armé som den irakiska regeringen har. För det finns en del i den irakiska armén som i hemlighet ger bort eller säljer sina vapen till sina fiender. Bland annat kan terroristgruppen IS ha fått vapen från den irakiska armén.

Förbudet att sälja till Irak
Den svenska regeringen har bestämt att det ska vara förbjudet att sälja vapen till Irak. Det betyder också att det egentligen är förbjudet att sälja även till andra länder, om de länderna i sin tur tänker skicka vapnen vidare till Irak.

En som vet mycket om vapen-affärer är forskaren Pieter Wezeman. Han tycker att de svenska myndigheterna var dumma och lätta att lura. Pieter Wezeman tycker att de som sålde pansarvagnarna borde ha förstått att pansarvagnarna sedan skulle säljas vidare till något annat land:
–  Man skulle granskat noggrannare och kollat upp det här. Det hade varit jättelätt att göra, säger Pieter Wezeman.