Finland ligger öster om Sverige.
1 av 3
Det mörkgröna på kartan är Finland. Karta: Wikimedia Commons.
De svensktalade bor mest längs med kusten.
2 av 3
Det blå på kartan visar var i Finland som många pratar svenska. Karta: Wikimedia Commons.
Han ser ung ut.
3 av 3
Alexander Stubb är Finlands statsminister. När han växte upp pratade de både svenska och finska i familjen. Foto: AP/TT.

Undervisningen i svenska blir kvar i Finland

2:13 min

I Finland pratar de flesta finska. Men nästan 300 000 personer pratar svenska som sitt modersmål. Alla barn som går i skolan i Finland måste lära sig det svenska språket. Idag bestämde politikerna i Finlands riksdag att det ska fortsätta att vara ungefär så också i framtiden.

Klicka om du vill läsa mer!

– Nej, jag vill inte prata svenska. Jag pratar hellre engelska säger, Teemo Lindros.

Han fick lära sig svenska i skolan. Men nu som vuxen har han glömt det mesta för han känner nästan ingen som pratar svenska.

Finland har hört ihop med Sverige
En annan av dem finnar som har svårt att prata svenska är Pyörni Vartiainen. Trots det tycker han att det svenska språket är viktigt:
– Alla borde lära sig svenska i skolan. För svenska språket är viktigt för Finlands kultur och historia, säger Pyörni Vartiainen.

Under flera hundra år var Finland en del av Sverige.

Svenskan talas mest vid kusten
I Finland finns det nästan 5 miljoner som talar finska och 300 000 som talar svenska. Men det är bara i vissa delar av landet som det bor många svenskspråkiga. De som pratar svenska bor mest längs med kusten.

I den östra delen av Finland är det väldigt få som pratar svenska hemma. Många som bor där säger att de istället vill lära sig det ryska språket, eftersom de bor nära gränsen till Ryssland.

Det tycker till exempel Mikku:
– Jag kommer från östra Finland, där ryskan är viktigare. När jag läste svenska i skolan, så tyckte att det kändes onödigt, säger Mikku.

Språket är en känslig fråga
Som det är idag måste alla barn i Finland lära sig det svenska språket i skolan. Men det här är en känslig fråga. Det finns många i Finland som vill att svenska språket ska vara frivilligt. De tycker att bara de barn som själva väljer att lära sig svenska skulle få svenskundervisning.

Så står det också i ett förslag som Finlands riksdag röstade om idag. Politikerna i riksdagen röstade nej till förslaget. Det betyder att svenskundervisningen blir kvar i nästan alla skolor.

Samtidigt bestämde riksdagen att det ändå ska finnas några få platser i Finland där de testar att bara lära ut svenska till de elever som själva har valt det. Testet görs på sådana platser där det nästan inte bor några svensktalande, alltså i östra Finland nära gränsen till Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista