Sverige avslutar det militära samarbetet med Saudiarabien

De två länderna Sverige och Saudiarabien har haft ett militärt samarbete. Bland annat har svenska företag sålt vapen till Saudiarabien. Nu tänker den svenska regeringen avsluta samarbetet.

Klicka om du vill läsa mer!

Det var år 2005 som den svenska regeringen lovade att ha ett militärt samarbete med Saudiarabien. På den tiden var det det socialdemokratiska partiet som var med i regeringen.

Nu har Sverige en ny regering där både Socialdemokraterna och Miljöpartiet är med. Många miljöpartister har kritiserat samarbetet med Saudiarabien. Bland socialdemokraterna har det funnits olika åsikter. En del socialdemokrater vill att Sverige fortsätter sälja vapen till Saudiarabien, medan andra socialdemokrater har sagt att de vill stoppa vapenhandeln till Saudiarabien.

Den här nya regeringen har nu bestämt att de ska avsluta det militära samarbetet med Saudiarabien. 

Saudiarabien är en diktatur
Folket i Saudiarabien kan inte påverka politiken. Istället är det landets kung som bestämmer det mesta.

Saudiarabien har också hårda religiösa lagar, som de säger kommer från den muslimska religionen. Bland annat finns det lagar om att kvinnorna inte får visa ansiktet och att kvinnor inte får köra bil. Nästan alla arbeten är också förbjudna för kvinnor.

Den som kritiserar kungen eller de religiösa lagarna kan straffas mycket hårt.

Vapen ger makt
En del menar att kungen i Saudiarabien lättare kan behålla sin makt om han får vapen från Sverige och andra länder. Saudiska militärer kan använda vapnen för att döda eller hota dem som vill ha demokrati.

Det kan också vara svårt för Sveriges regering att kritisera Saudiarabien om vi samtidigt säljer vapen dit. För då kanske saudierna och andra inte tar kritiken på allvar.

Sverige kan förlora pengar
En del kända affärsmän i Sverige har skrivit att Sverige borde fortsätta att sälja vapen till Saudiarabien. För de menar att svenska företag kan förlora pengar om det militära samarbetet med Saudiarabien slutar.

Affärsmännen menar också att Sverige kan få ett dåligt rykte. Vi kanske kan bli kända som ett land som det är svårt att lita på och som plötsligt avslutar olika samarbeten. Om Sverige får ett rykte som ett opålitligt land kanske det blir svårare för oss att göra affärer med utlandet i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista