Risken att begå sexbrott kan gå i arv inom familjen

2:42 min

Svenska forskare har undersökt vilka män som våldtar kvinnor eller begår andra brott som har med sex att göra. Forskarna upptäckte då att risken för att begå sexbrott ökade om någon annan man i familjen redan var sexbrottsling.

Klicka om du vill läsa mer!

– Hos manliga släktingar, som fäder och brorsor, finns en förhöjd risk med 5 gånger, säger professor Niklas Långström. Det är han som har varit ledare för de forskare som gjorde undersökningen.

Bra bevis för siffrorna
Om forskare genom slump väljer ut 1000 män, vilka som helst, så brukar det vara ungefär 5 av de männen som någon gång har dömts för sexbrott. Men när forskarna väljer ut 1000 män som är nära släkt med en sexbrottsling brukar det vara 25 av de männen som också själva har begått sexbrott.

Niklas Långström säger att undersökningen har bra bevis  för att sexbrotten kan bero på arv:
– Vi är rätt övertygade om att de här siffrorna håller.

Mycket beror på generna
Forskarna ville också veta om den här risken berodde på gener i kroppen eller om det berodde på hur männen hade det hemma i sina familjer.

Tidigare har forskarna trott att miljön spelar stor roll, säger Niklas Långström:
– Då har man trott länge att det här beror på att föräldrar beter sig illa mot sina barn och att det därför blir problem i nästa generation. Men vi har kunnat visa att den här risken för sexbrott finns även om man inte växer upp i samma miljö.

Personligheten är viktig
Den nya undersökningen visar alltså att risken för att begå sexbrott till stor del berodde på generna. För generna styr delvis vilken personlighet vi får.

De personer som begår sexbrott gör ofta saker utan att först tänka efter ordentligt. En del sexbrottslingar har också problem med att de dricker för mycket alkohol eller använder droger.
Och många sexbrottslingar tänker överdrivet mycket på sex. Det är också vanligt att sexbrottlingar tänker mer på sig själva än på andra. 

– Det är ju egenskaper som vi vet ökar sexualbrottslighet och även annan kriminalitet, säger Niklas Långström.

Det går att få hjälp
Samtidigt är det viktigt att inte misstänka oskyldiga människor. De flesta som är nära släkt med en sexbrottsling begår inte den här typen av brott, säger Niklas Långström:
– Man blir inte automatiskt sexualbrottsling bara för att man har den här genetiskt förhöjda risken.

Niklas Långström säger att det är bra att veta vilka personer som har störst risk att begå sexuella brott. För om en person vet att han har problem kan han ringa och få hjälp, så att han blir bättre på att kontrollera sig själva:
– Det finns en bra hjälplinje inom Stockholms läns landsting som heter Preventell. Den kan man kontakta om man är orolig för sin sexualitet, säger Niklas Långström.

Telefonnumret till Preventell är 020-66 77 88.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista