Grekland kan gå i konkurs

2:26 min

Idag skulle Grekland ha betalat tillbaka pengar som de har lånat av banken Internationella valutafonden, IMF. Men Grekland kan inte betala och risken finns nu att Grekland får så stora problem med att betala sina skulder att landet går i konkurs.

Klicka på texten för att läsa mer

Grekland kan inte betala ett stort lån, samtidigt som landet behöver låna ännu mer pengar. Men frågan är om de kommer att få det. Risken finns nu att Grekland går i konkurs. Då är det svårt att veta vad som händer.

Skulderna finns kvar
Om ett företag går i konkurs läggs det ju ofta ned och försvinner. Men så fungerar det inte med länder. Det säger ekonomen Stefan de Vylder:
- Landet finns kvar och landets skulder finns kvar även om de går i konkurs. Landet är skyldiga andra länder och kanske andra banker och internationella organisationer en massa pengar. Men de som har lånat ut till Grekland, de vet inte hur mycket pengar de får igen. Så det kommer att ta lång tid och mycket strul att reda ut det här och lösa de problem som finns, säger Stefan de Vylder.

Behöver nya pengar
Grekland är inte bara med i EU utan också i Eurosamarbetet och använder de ländernas gemensamma pengar, euro. De andra Euro-länderna har lånat ut pengar till Grekland tidigare. Samtidigt har de ställt krav på att Grekland måste spara pengar och göra mer för att få bättre ekonomi igen. När den grekiska staten har sparat har många greker förlorat sina jobb.

Lönerna har sänkts och det saknas pengar till viktiga saker som sjukvård till exempel. Och nu behöver Grekland låna ännu mer pengar.

Trötta på att spara
Euro-länderna har sagt att Grekland kanske kan få låna igen om de går med på att spara ännu mer. Men många i Grekland är trötta på besparingarna. Därför vill den grekiska regeringen nu att folket själva ska få säga ja eller nej till hur landet ska göra. På söndag ska grekerna få rösta om ifall de ska gå med på lånekraven eller ej. Många undrar nu vad som händer om grekerna röstar nej:
- Det tror jag väldigt många kommer att uppfatta som att grekerna inte längre vill ha kvar euron som valuta. Det är ett nej till euron, så kommer det att uppfattas och jag tror också att blir det ett nej så kommer grekerna att lämna euron och återgå till sin gamla valuta, säger Stefan de Vylder.

Euro-samarbetet kan drabbas
Innan Grekland började med Euro-pengar hade landet egna pengar, Drachmer. Kanske skulle de börja använda såna pengar igen om de slutade med euro. Om Grekland slutar vara med i eurosamarbetet skulle det kunna leda till stora problem också för hela det samarbetet för då kanske också andra euro-länder gör samma sak:
- Det är klart att om de stora länderna som också har problem, som Italien, Spanien och Portugal, om alla de också lämnar, då skulle naturligtvis hela euron på något sätt skaka, det skulle bli problem, säger Stefan de Vylder som är nationalekonom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista