Grekland betalade inga pengar

Tidigt i morse skulle Grekland ha betalat av på ett stort lån till banken IMF. Men Grekland kunde inte betala.

Klicka på texten för att läsa mer

Grekland skulle ha betalat 1,5 miljarder euro till banken internationella valutafonden, IMF. Det är ungefär 14 miljarder kronor. Men Grekland kunde inte betala.

Slut på pengar
Grekland har stora skulder och har inte råd att betala. Igår kväll bad Grekland IMF om att få betala senare istället. IMF ska undersöka saken men det är osäkert hur de kommer att göra.

Svårt att få nya lån
Grekland vill försöka låna nya pengar av andra länder som också använder euro-pengar. Men det kan bli svårt för Grekland att få nya lån nu när de har misslyckats med att betala tillbaka lånet till IMF. Andra kan ha svårt att lita på Grekland och vara rädda för att aldrig få tillbaka sina pengar Grekland.

Kan gå i konkurs
Risken finns nu att Grekland går i konkurs. Då kommer de troligen att gå ur eurosamarbetet och börja med egna pengar i landet. Då är det också osäkert om de som har lånat ut pengar till Grekland någonsin kommer att få tillbaka sina pengar.

I eftermiddag ska de andra Euro-länderna ha ett möte om den grekiska krisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista