Många som behandlades illa som barn får ingen ersättning

1:49 min

Flera personer som bodde på fosterhem eller barnhem när dom var yngre blev illa behandlade där. Vissa av dom här personerna har kunnat söka pengar i ersättning från staten. Men mer än hälften av de som har sökt de här pengarna har inte fått några.

Klicka på texten för att läsa mer!

Personer som bodde på barnhem eller fosterhem som barn behandlades ibland illa. En del blev slagna och andra tvingades ha sex med de vuxna.

I två år har de här personerna kunnat söka ersättning från staten. Men många har inte fått några pengar. En av dom som inte fått det är Björn Öhman från Aneby i Småland.
-Jag fick helt enkelt avslag och det känns som att jag är kränkt en gång till på detta viset, säger han.

Myndighet bestämmer vem som får pengar
Det är en myndighet som heter Ersättningsnämnden som bestämmer om personer som söker pengar har rätt att få det eller inte. 250 000 kr kan en person få, men då måste det finnas bevis på att man blivit illa behandlad som barn.

Jobbigt att berätta om barndomen
Björn Öhman är 64 år nu, men han har fortfarande svårt att prata om det jobbiga som hände när han var barn och bodde på olika fosterhem.

När han sökte pengar i ersättning från staten var han tvungen att berätta i detalj vad som hände honom som barn. Ändå fick han inga pengar. För Ersättningsnämnden tyckte inte bevisen var tillräckliga.

Bedömer på fel sätt
Myndigheterna gör på fel sätt när dom bestämmer vem som ska få pengar tycker Björn Öhman.
-Du ska ju sitta där och sälja dig ungefär som du ska sälja en bil. Så ska du sälja ditt liv för tron att du ska kunna få lite pengar och det tycker jag blir helt galet, säger han.

Men Ersättningsnämndens ordförande säger att de måste göra sitt jobb, och att de försöker vara så rättvisa som möjligt.

Vill att domstol utomlands undersöker
Nu ska Björn Öhman och 4 andra personer försöka få rätt i en domstol utomlands. De vill att lagexperter i Europadomstolen undersöker det som hänt.

Även om det är mycket ovanligt att Europadomstolen gör det, så hoppas Björn Öhman och de andra att det blir så. För det är deras sista möjlighet att få pengar från staten.
-Jag tycker många människor blivit orättvist behandlade, det är många fler än jag som inte fått någon ersättning, så jag tycker nog man ska försöka dra upp det här på ett eller annat vis igen, säger Björn Öhman.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista