Fler drunknar när de badar i värmen

2:43 min

De senaste dagarna har flera personer drunknat på olika platser i Sverige. Det kan bero på att det är så varmt väder. Då är det många som badar ute trots att de är dåliga på att simma.

Klicka på texten för att läsa mer

Det är väldigt varmt i stora delar av landet just nu. Omkring 30 grader är det på många håll. Hettan göra att många vill bada. Men en del av oss kanske tror att vi kan simma bättre än vad vi egentligen kan. Därför har flera människor drunknat de senaste dagarna.

Tror att man orkar mer än man gör
Det händer ofta att människor drunknar när det blir så här varmt. Det säger Karin Brand på Svenska Livräddningssällskapet:
- Det är ju väldigt skönt att vara ute när det är varmt och vattnet är väldigt behagligt att bada i. Och det gör att många går till stranden för att bada, och då ökar också risken för att man kanske råkar ut för en olycka. Man kanske inte är så van att bada, man kanske inte har badat på jättemånga år och då blir man lite sämre på att simma om man inte har övat och tränat sin simförmåga, säger Karin Brand.

Simma där du når till botten
Svenska Livräddningssällskapet har flera råd att ge till de som vill bada i värmen.
- Det första är att du ska bada väldigt försiktigt, vara klok när du badar och att simma där du bottnar, där vattnet alltså inte är djupt utan du kan gå med vatten upp till magen och sen kan du lägga dig där och simma. Då vet du att om du blir trött så kan du nå botten och då behöver du inte vara orolig att du ska drunkna eller hamna under vattnet.

Passa barnen
Det viktigaste när du badar med barn är ju att du alltid måste vakta barnen, för de får aldrig vara ensamma i vattnet. Då måste man som vuxen alltid finnas där. Sen är det ju bra att man badvaktar varandra även som vuxna, att man är tillsammans i vattnet och tittar lite extra på varandra när man badar, så att om något skulle hända så kan man snabbt hjälpa varandra, säger Karin Brand.

Ta simborgarmärket
För att minska risken för att drunkna är det bra att hålla sig i god simform, så att du är säker på att verkligen kunna simma när det behövs, säger Karin Brand:
- Ja, vårt bästa tips är att testa din simkunnighet varje år. Att vara simkunnig, det är att kunna simma 200 meter. Det är ett väldigt bra test och det kan man göra genom att till exempel varje år ta simborgarmärket. Då kan du gå till ett badhus och så säger du att du vill ta simborgarmärket i bassängen där. Då får du veta då hur långt 200 meter är och hur många vändor du ska simma för att klara testet.

Lär dig hur mycket du orkar
Genom att ta simborgarmärket så kan du känna efter om det var lätt eller om det var jobbigt, eller om du kanske inte orkade hela vägen, då behöver du träna lite mer. Då vet du hur mycket du orkar även om du inte orkade 200 meter, för att då kommer du att bada efter din egen förmåga och så mycket som du orkar. Så när du då kommer till stranden, då vet du att jag kan inte simma längre än så här för då blir jag trött, och då kommer du också att bada försiktigare, säger Karin Brand som är Generalsekreterare för Svenska Livräddningssällskapet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista