En krydda kan ha gjort människor sjuka

I år har många människor i Sverige blivit sjuka av en bakterie som heter salmonella. Nu har den här bakterien hittats i en krydda, så det kan vara via den kryddan som personer blivit smittade.

Klicka på texten för att läsa mer!

Kryddan heter Allkrydda och säljs av ett svenskt företag som heter Sevan. Den är gjord av många olika grönsaker. Kryddan innehåller bland annat palsternacka, morot, persilja, lök, selleri, purjolök, dill, svartpeppar och solrosojla.

Många smittade av salmonella
I Sverige har 140 personer blivit smittade av bakterien salmonella i år. Den som får i sig den här bakterien kan börja kräkas och få diarré.

Bakterien finns oftast i kött och ägg, men nu har den hittats i en burk med den här allkryddan. Så det kan vara så att personer har blivit sjuka när de ätit kryddan.

Grönsaker i kryddan kan vara smittade
Än så länge vet ingen hur salmonellabakterien har hamnat i kryddan. Det kan vara så att grönsakerna som finns i allkryddan var smittade redan innan de torkades och blandades ihop till en krydda.

Till exempel kan grönsakerna ha blivit vattnade med dåligt vatten. Eller så kan fågel som var smittad av bakterien ha bajsat på någon grönsak. Men det är alltså inte säkert hur bakterien har hamnat i kryddan än.

Kasta kryddan
Företaget Sevan som säljer kryddan säger att alla som har kryddan hemma ska kasta den.

Än så länge är det inte säkert om det verkligen är kryddan som har gjort att människor blivit sjuka. Men experter håller nu på och undersöker det för att bli helt säkra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista