Många kör för fort vid vägarbeten

3:02 min

Mer än hälften av alla bilar och lastbilar kör för fort när de kör förbi vägarbeten. Det kan vara farligt både för personen som kör bilen men också för de dom jobbar med vägarbeten.

Klicka på texten för att läsa mer! 

Anders Gullarberg jobbar som vägarbetare och han tycker det är läskigt när bilar och lastbilar kör förbi i hög fart.
- Det är klart att det är obehagligt när det kommer stora lastbilar 30 cm bakom ryggen i 70-80 km. Det är inte så kul.

-Så det förekommer?

- Ja, varje dag, säger Anders Gullarberg.

Lagar vägarna
På sommaren passar det bra att laga trasiga vägar eller bygga helt nya. Och det är många vägarbeten runtom på vägarna nu, där vägarbetare jobbar med att lägga asfalt till exempel. Eftersom de jobbar på vägen sänks hastigheten där för att undvika olyckor.

Bilar kör för fort
Trots att det kan vara farligt är det vanligt att bilar och lastbilar för fort vid vägarbeten. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort tillsammans med en organisation för trafiksäkerhet, NTF.

När de mätte såg de att 58 procent, alltså mer än hälften av alla bilar och lastbilar, kör för fort förbi vägarbeten.

Många olyckor
Varje år sker det ungefär 300 olyckor vid vägarbeten där människor skadas eller dör. De flesta som skadas eller dör är personer i bilarna men det är också väldigt farligt för vägarbetarna.

Vägarbetaren Anders Gullarberg berättar att han var nära på att dö en gång när en bil som hade en släpkärra bak körde för fort, rätt in i vägarbetet
- Det var skrot av allting. Hade det varit en stor lastbil, med bil och släp, då hade vi inte stått här idag skulle jag tro, säger Anders Gullarberg.

Många är stressade när de kör bil
Flera vägarbetare säger till Sveriges Radio att många som kör bil är stressade och att det kan vara därför som de kör fort.

En annan person som har märkt av det är Marie Nordén som är chef på trafiksäkerhets-organisationen NTF.
- Ja, det är också vad vi har sett. Det är en högre hastighet och det är en aggressivare körstil idag än tidigare. Man vill fram snabbare och det är väl ungefär som samhället ser ut i stort att det ska gå snabbt. Man har inte tid och man ska klämma in mycket på kort tid, säger Marie Nordén.

Tidigare utbildning krävs
För att det ska bli färre olyckor i trafiken måste vi köra långsammare och ändra vårt beteende när vi kör bil, tycker Marie Nordén.

Hur vi ska vara i trafiken är något vi måste lära oss redan som barn, säger hon.
- Jag tror att vi måste börja i tidig ålder. Körkorts-utbildningen måste utvecklas och det handlar ju om att jobba med människor och vårt beteende och om utbildning och information. Vi måste hitta nya metoder för att få oss som bilister och trafikanter att tänka efter, hur jag beter mig i trafiken, säger hon.

Kör långsamt
Marie Nordén har ett tips till alla som kör bil vid vägarbeten. Det är att köra lika snabbt som det står på hastighetsbegränsningen, inte fortare.
- Det är för din egen säkerhet, för att du ska köra tryggt förbi men också för att människorna som jobbar där ska få en trygg och säker arbetsmiljö, säger Marie Nordén.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista