En del av flyktingarna i Ungern har tagit sig till Sverige

1:24 min

En del av de flyktingar som tidigare varit i Ungern har nu lyckats ta sig norrut. Några av de flyktingarna har nu kommit till Sverige.

Klicka på texten för att läsa mer

Många av de flyktiongar som förra veckan kämpade för att sa sig ut ur Ungern är nu på väg norrut. Många är på väg mot Tyskland, men en del är också på väg mot Sverige eller våra grannländer. Myndigheten Migrationsverket har snabbt fått göra sig beredda på att ta emot flyktingarna.

Bara några kom
Inatt fick Migrationsverket i Skåne veta att flera hundra flyktingar var på väg dit. Fast bara ungefär 75 flyktingar kom fram. Det berättar Rexhep Hajrizi som jobbar på Migrationsverket:
-Ja, vi fick information om att de vandrade på väg mot Sverige eller på väg uppåt mot vårt land. Jag träffade dem när de kom fram. De såg väldigt trötta ut. De sa att de kommer från Ungern och har varit på väg i flera veckor att komma hit, berättar Rexhep Hajrizi.

Fått mat och täcke
Det var utmattade flyktingar som kom fram till Sverige inatt. De hade först tagit sig från Syrien till Europa och sen genom länder som Ungern, Tyskland och Danmark innan de lyckades komma fram till södra Sverige. Flyktingarna fick komma till boenden där de fått mat, en säng och varsitt startpaket med lakan och täcken att sova i.

Beredda på fler
10 av de som kom var barn som kom ensamma utan någon familj. De fick hjälp av personal på kommunens Socialtjänst. Migrationsverket tror att ännu fler av de flyktingar som har varit i Ungern nu är på väg mot Sverige. Men myndigheterna är beredda och gör nu i ordning platser för fler, säger Rexhep Hajrizi på Migrationsverket:
- Jo det gör vi, det väntar vi att det ska komma fler och vi har högsta beredskapen här, säger Rexhep Hajrizi som är beredskapsansvarig på Migrationsverket Region syd.