Flera tusen flyktingar är på den grekiska ön Lesbos

1:29 min

Den här veckan följer vi här på Sveriges Radio den väg som syriska flyktingar tar när de flyr till Europa. Idag är vår reporter på den grekiska ön Lespos. Där väntar mer än 15 000 flyktingar på att resa vidare till andra EU-länder.

Klicka på texten för att läsa mer!

Några av de flyktingar som är på den grekiska ön Lesbos är Safaa Zaarour och hennes fyra barn.
- Jag vill till Tyskland, jag vill att mina barn ska få gå i skolan. I Syrien går det inte, säger Safaa Zaarour.

Hon och hennes fyra barn bor i ett litet tält som de har ställt upp. De sover på marken, precis som många andra av de tusentals flyktingar som är på den grekiska ön Lesbos.

Flera tusen flyktingar vänar
Just nu finns över 15 000 människor där som väntar på att kunna resa vidare mot länder som till exempel Tyskland och Sverige.

Varje dag kommer fler och fler flyktingar med båt från Turkiet. Många av flyktingarna är trötta av all väntan. De får stå i långa köer hela tiden. Ofta blir det bråk mellan flyktingar och poliser på ön.

Svårt att hjälpa alla
Myndigheter och hjälparbetare säger att situationen på ön inte fungerar länge till.De har inte längre möjlighet att hjälpa alla flyktingar som kommer.

En läkare från Belgien som är på plats för att hjälpa till är orolig.- Vi försöker och vi försöker, men det är svårt, och snart omöjligt, säger han.