Fler vill hjälpa barn att få ett tryggt hem

1:50 min

Barn som inte kan bo tillsammans med sina föräldrar kan få flytta till ett familjehem. Tidigare har det varit brist på sådana här hem. Men den senaste veckan har många hört av sig som vill hjälpa till.

Klicka på texten för att läsa mer!

I Göteborgs kommun hinner de knappt svara alla personer som ringer och är intresserade av att bli ett familjehem. En av de som svarar i telefon är Eva Kollberg.
- De säger så här, jag har plats i mitt hem, jag kan öppna mitt hem. Så är det många som börjar när de ringer, säger Eva Kollberg som jobbar i Göteborgs kommun.

Ger barn ett tryggt hem
Familjehem innebär att personer låter barn som inte kan bo med sina föräldrar, bo hos dem istället. Den senaste veckan har intresset för att bli familjehem ökat stort i bland annat Göteborg, Malmö och Stockholm. Många vill ge ett barn som flyr ett tryggt hem att komma till.

Eva Kollberg säger att det betyder mycket för de här barnen att det är så många som hör av sig
- Det betyder att barnen som kommer hit ensamma får en familj, de får ett hem och komma till och det är väl det finaste vi kan ge, säger hon.

"Viktigt att göra vad vi kan"
En av dem som vill öppna ett familjehem är Frida Nygård.
- Jag kände att nu är det inget att tveka på. Jag har funderat på att bli familjehem tidigare men inte tagit steget, men som det ser ut nu är det viktigt att vi alla gör vad vi kan, säger Frida Nygård.

I Göteborgs kommun får de nu ungefär 130 mail om dagen från personer som är intresserade av att bli ett familjehem. Vanligtvis brukar de få mellan 4 och 8 mail på en dag.

Det behövs mer personal
Nu behövs mer personal så att städerna som har många intresserade kan ta hand om dem. Bland annat behövs mer personal som kan svara på frågor. Dessutom måste det finnas fler som kan lära de personer som vill bli familjhem hur de ska göra.
– Nu krävs det att vi fortsätter att jobba och tar hand om alla intresserade människor så vi får ett bra resultat, säger Eva Kollberg på Göteborgs kommun.