Hot och våld blir vanligare på Migrationsverket

2:17 min

Det har blivit vanligare i Sverige med hot och våld bland flyktingar. Enligt myndigheten Migrationsverket är det nu dubbelt så vanligt att flyktingar försöker skada sig själva eller andra.

Klicka på texten för att läsa mer!


- Det är folk som är desperata som kanske hotar att ta sitt liv och den typen av incidenter som har ökat, säger Fernando Alvarez som jobbar på Migrationsverket.

Anmälningarna ökar
Det sker alltså allt mer våld på platser där Migrationsverket finns. Det kan vara på deras kontor, eller på tillfälliga boenden för flyktingar som Migrationsverket har ordnat.

Hittills i år har Migrationsverket fått in ungefär 1000 anmälningar om våld. Det är dubbelt så många som vid samma tid förra året.

Skadar sig själva och andra
Anmälningarna har handlat om personer som försöker skada sig själva, om våldsamma situationer, och om personer som försöker ta livet av sig.

Anledningen till att sådana här anmälningar ökar kan vara att det kommer många fler flyktingar till Sverige nu. Men det kan också bero på att många flyktingar får vänta länge innan de får reda på om de får stanna i Sverige eller.

Dessutom är det ofta väldigt många flyktingar som bor tillsammans på de boenden som Migrationsverket ordnat. Därför kan människor bli irriterade på varandra.

Får utbrott på grund av stress
Flyktingar som inte får stanna kvar i Sverige får vara på en plats som kallas "förvaret" innan de tvingas ut från landet. En person som jobbar på förvaret utanför Stockholm är Anette. Hon träffar många människor som mår dåligt.

- Jag har sett är hur de får utbrott. De lägger sig på golvet och skriker och är helt väck liksom för att de är så stressade, säger Anette.

Migrationsverket startar utredning
Nu har Migrationsverket satt ihop en grupp som ska undersöka varför våldet har ökat. De ska också fundera på om personalen på Migrationsverket behöver hjälp av vakter så att det blir säkert för dem.


- Vi tittar på om vi behöver fler väktare i vår verksamhet, det är den typen av frågor vi tittar på, säger Fernando Alvarez på Migrationsverket.