Regeringen vill att romer som tigger ska få hjälp i hemlandet

Regeringen vill att färre människor från andra EU-länder ska tigga i Sverige.

Klicka här om du vill läsa mer!

Många av dem som tigger är fattiga romer från länderna Bulgarien och Rumänien. Ofta sitter de utanför affärer och ber om pengar. Men istället för att lägga pengar i en pappmugg till tiggarna så är det bättre att ge pengar till hjälporganisationer menar regeringen.
- Jag tror att pengar för att stödja utsatta EU-medborgare gör mest nytta om man betalar till hjälporganisationer som har mycket kunskap om utsatta människors situation i till exempel Rumänien, säger Åsa Regnér som är minister regeringen.

Men kan vi då vara säkra på att pengarna kommer fram till de som behöver hjälpen?
- Ja de svenska organisationerna och internationella som är på plats där har ofta varit där sedan 1990-talet och de har verksamhetsberättelser om hur de har använt pengarna, säger Åsa Regnér.

Hjälporganisationer är tveksamma
Hjälporganisationer är tveksamma till att det skulle vara bra om svenskar slutar ge pengar till tiggarna utanför affärerna.
- Under sommaren har jag rest runt i många rumänska byar och jag har sett att våra pengar gör skillnad, de bygger hus så det är jättebra att ge pengar till hjälporganisationer men det löser inte hela situationen, säger Ulrika Falk som jobbar på Göteborgs Räddningsmission.

Ulrika Falk säger att det finns för många fattiga människor i Europa för att pengar från hjälporganisationer ska räcka.