Bilden av en död pojke kan påverka kriget i Syrien

2:04 min

Förra veckan var det många som blev berörda av ett foto. Bilden var på en 3-årig pojke från Syrien som låg död på en strand vid Medelhavet. Han hade drunknat på sin flykt från kriget. Kanske kan bilden av honom nu påverka de som är inblandade i kriget, säger en expert från FN.

Klicka på texten för att läsa mer

Kriget i Syrien har pågått i mer än 4 år och det är svårt att få fred. Men kanske kan bilden av den 3-åriga syriske pojken påverka de inblandade så att det kan bli en lösning. Det säger Staffan de Mistura som jobbar för FN:
- Jag tror att Alan, det lilla barnet på tre år, symbolen av det fotot och de hundratusentals människor som tänker att de kan inte vänta mera, det kan väcka alla så att de säger att nu räcker det, säger Staffan de Mistura.

Svårt jobb
Staffan de Mistura är född i Sverige i en familj med en svensk mamma och en italiensk pappa. Han har bland annat arbetat för Italiens regering. Men nu arbetar han för Förenta Nationerna, FN. I mer än ett år har han varit FN:s särskilda sändebud där som arbetar med att försöka få fred. Det är ett svårt arbete, eftersom ingen av de som krigar i Syrien vill ge upp och sluta slåss.

Kanske kan påverka
Men bilden på den döda 3-åringen Alan och bilder på de många andra syrier som nu flyr för att försöka överleva, de kanske kan bli ett uppvaknande för de som faktiskt kan göra något åt kriget, hoppas Staffan de Mistura:
- De börjar bli en press på dem som kan göra skillnad, säger han.

Snart kan Syrien vara borta
Mycket av Syrien är förstört av kriget och om bara några år finns inget Syrien kvar längre. Så alla länder som har makt att påverka kriget måste göra något nu, säger Staffan de Mistura:
- Ryssland, Amerika, Iran och Saudiarabien måste förstå att om fem år har vi inget Syrien alls, så varför inte göra något åt det nu, säger Staffan de Mistura.

Måste komma överens
Det är många inblandade i kriget i Syrien. Förutom Syriens armé och de olika grupper som strider, finns det också andra länder som stöder kriget på olika sätt genom att ordna med vapen, pengar eller annan hjälp. Men de inblandade fortsätter att tro att de kan vinna kriget med våld, fast det till slut måste bli en politisk lösning. De måste komma överens på något sätt, trots att de tycker olika, säger Staffan de Mistura:
- Och jag tror det är därför det är så svårt också, men det betyder inte vi ska låta bli att försöka hårt. Det här tillfället får vi inte förlora, säger  FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura.