Explosion i Fittja

Inatt var det en explosion i förorten Fittja utanför Stockholm. Då skadades en lokal där det finns en förening för det kurdiska folket. Fönsterrutor krossades men ingen människa skadades.

Klicka om du vill läsa mer

Explosionen i Stockholm kanske hänger ihop med det som händer i Mellanöstern. Den senaste tiden har militärer från Turkiet stridit mot soldater från det kurdiska folket.

Terroristgruppen PKK
Turkiet har länge kämpat mot den kurdiska gruppen PKK. Det är ett politiskt parti som också har egna soldater. Både EU och USA räknar PKK som en terroristgrupp.

I slutet av år 2012 började Turkiets regering prata med ledare för PKK. De pratade om hur det skulle kunna bli fred. Men trots det började striderna igen förra månaden. Striderna har varit både inne i Turkiet och dessutom har turkiska militärer gjort anfall mot kurder i grannländerna Irak och Syrien.

Partiet HDP
Samtidigt har turkiska poliser tagit fast personer som de säger samarbetar med PKK. Många av dem som polisen tagit fast är personer som inte tillhör PKK, utan ett annat parti som heter HDP.

Många menar att det är fel att ge sig på HDP. För det är ett fredligt och demokratiskt parti som inte är någon terroristgrupp. HDP kämpar för kurdernas rättigheter, men har också stöd av många som pratar det turkiska språket.

Demonstrationer i Sverige
Här i Sverige har kurder protesterat mot Turkiets regering. En sådan demonstration var vid Sergelstorg i Stockholm igår, alltså på söndagen. Under demonstrationen i Stockholm blev det bråk mellan kurder och turkar.

Kanske har någon attackerat den kurdiska föreningen som en hämnd för kurdernas protester.

Andra förklaringar
En annan förklaring kanske kan vara att någon som hatar invandrare har försökt att förstöra kurdernas lokal i Fittja. I lördags var det en explosion i Bredäng, som är en annan av förorterna söder om Stockholm. Även i Bredäng var explosionen vid en förening för invandrare.

Polisen säger att de fortfarande inte vet vad explosionen berodde på.