Det finns få trafikpoliser kvar

Det har blivit färre trafikpoliser i Sverige. Det är särskilda poliser som bland annat kontrollerar att bilisterna är nyktra och sköter sig i trafiken. Många av dem har tagits bort sedan 1980-talet.

Klicka här om du vill läsa mer!

På 1980-talet  fanns det 1800 poliser som särskilt jobbade med trafiken och idag är det knappt 400 som jobbar med det.

Och en som tycker att det är dåligt att det finns färre trafikpoliser är Fredrik Daveby som är chef för organisationen Motormännen:

- Man kan inte sköta trafiksäkerhetsarbetet när det blir tid över, säger han.

Fredrik Daveby säger att det är viktigt att det finns särskilda poliser som kontrollerar trafiken och bilisterna.

Det är tidningen Motor som har gjort undersökningen om trafikpoliser och den visar alltså att det finns få trafikpoliser kvar jämfört med 1980-talet.

Fler fartkameror
Istället finns det nu till exempel flera fartkameror som fotar en bilist som kör för fort.

Göran Bolinder är chef för trafikpolisen i Stockholm. Han tycker att säkerheten i trafiken fortfarande är ganskla bra trots att det finns färre trafikpoliser:

- I den nya organisationen har alla ett uppdrag att de ska arbeta med trafiksäkerhet.

Färre kontroller
Göran Bolinder säger att alla som jobbar i polisen ska jobba för en bättre säkerhet i trafiken. Men samtidigt gör polisen allt färre kontroller för att ta reda på om förarna har druckit för mycket alkohol eller använt andra droger. Och färre personer tas fast av polisen för att ha kört onyktra.

Göran Sydhage är chef för organisationen Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, och han är upprörd över de som kör rattfulla.

- Ungefär 525 fyllekörningear sker i Sverige varje timme, dygnet runt och det är givetvis för mycket, säger Göran Sydhage

Och det håller polisen Göran Bolinder, med om:

- Det är inte bra att kontrollerna har gått ner i den omfattningen. Men meningen nu är att alla som stoppar ett fordon ska göra en nykterhetskontroll, säger Göran Bolinder.