Nu finns det fler fjällugglor

1:08 min

För 15 år sen fanns det nästan inga fjällugglor kvar i Sverige, de var nästan helt utrotade. Men nu är de tillbaka igen.

Klicka på texten om du vill läsa mer

En av de som har jobbat för att rädda fjällugglan i Sverige är Berth-Ove Lindström. Han är nöjd med att det nu har blivit fler fjällugglor igen:
- Det ser väldigt fint ut. Vi har lyckats konstatera 23 häckningar och vi har rapporter om minst 10 till, säger Berth-Ove Lindström.

23 bon med ungar
Berth-Ove Lindström har alltså sett 23 olika bon där fjällugglor lagt ägg med ungar i. De senaste åren har det bara funnits ungefär 5 fjällugglepar i hela Sverige. Flera experter var rädda att arten skulle dö ut.

Äter lämmlar
En förklaring till att fjällugglorna har klarat sig är att det nu har funnits många lämlar i Sverige. En lämmel är ett litet djur som fjällugglorna äter. Att det har funnits många lämlar har gjort att fjällugglor från andra länder har kommit till Sverige och skapat bon där de lagt sina ägg med ungarna i.

Det var länge sedan det fanns så här mycket fjällugglor i Sverige, säger Berth-Ove Lindström:
- Vi får gå tillbaka till 1978, så det är alltså 37 år sedan vi hade ett sånt här bra år.

Klimatet förändras
Men trots att det ser bra ut för fjällugglorna just nu så kan det förändras. För om klimatet bli varmare så kanske inte lämlarna klarar sig som fjällugglorna äter för att överleva:
- Vi funderar ju väldigt mycket över klimatförändringarna hur det kommer gå med lämmel och sorkar med ett varmare klimat. Om det kommer att minska eller till och med upphöra.
- Så klimatet är det största hotet. Har fjälluggglor inga naturliga fiender, undrar Sveriges Radios reporter.
- Nä, de är rätt tuffa fjällugglorna. De driver bort hundar och rödrävar. Så de är ganska duktiga på att försvara sina ungar, säger Berth-Ove Lindström.