EU:s politiker kunde inte komma överens om flyktingar

3:45 min

Det finns ett förslag att alla länder inom EU ska tvingas att ta emot en del flyktingar. Men politiker från östra Europa säger nej till det. Därför misslyckades EU att komma överens om nya regler för flyktingar.

Klicka om du vill läsa mer

Klartexts reporter Mattias Klefbeck har tagit reda på mer om EU och flyktingarna. Hur har EU hittills gjort med flyktingarna?
- Varje EU-land bestämmer självt hur många flyktingar de ska ta emot. Men flyktingarna är ojämnt fördelade. Tyskland och Sverige tar emot flest. Samtidigt finns det andra EU-länder som tar emot väldigt få flyktingar.

Vilka personer är det som vill komma hit till EU?
- De flesta flyr från kriget i landet Syrien i Mellanöstern. En del människor flyr också för att de är fattiga och vill få ett arbete. Så kan det vara för en del som kommer från Kosovo eller andra länder på Balkan.

Just nu finns alltså ett förslag som handlar om hur EU ska kunna ta emot flyktingar. Vad handlar det förslaget om?
- Förslaget handlar om att flyktingarna ska fördelas ut mer jämnt mellan olika EU-länder. Alla EU-länder skulle då bli tvungna att ta emot ett visst antal flyktingar.

Hur många personer det handlar om beror på hur man räknar. Men sammanlagt är det 160 000 flyktingar.

Vilka Eu-länders regeringar säger nej till det?
- Det är Tjeckien, Slovakien, Ungern, Polen, Rumänien och Lettland. Det är länder från östra Europa som är lite fattigare och som redan idag tar emot ganska få flyktingar.

Går det att tvinga ett EU-land att ta emot flyktingar?
- Nej, egentligen inte. Varje EU-land har rätt att självt bestämma hur många flyktingar de vill ta emot. Men det kan ju finnas sätt att ändå tvinga eller locka EU-länder att ta emot fler flyktingar.

Hur då tvinga?
- En politiker från regeringen i Tyskland vill hota de EU-länder som inte tar emot så många flyktingar. Han tycker att de länderna borde få mindre pengar från EU.

Vad tycker andra Eu-länder om hoten?
- De som blir hotade blev förstås väldigt arga. En politiker i Tjeckiens regering sa att han tror att det är förbjudet enligt EU:s regler att stoppa pengar på det sättet.

Vad händer nu den närmaste tiden?
- Politikerna fortsätter att prata om flyktingarna. De har inte gett upp ännu.

De politiker som hittills har pratat om flyktingarna har bland annat varit migrations-ministrar i EU-ländernas regeringar. En del tycker nu att ländernas högsta ledare borde fortsätta samtalen. Då skulle det i så fall bli statsministrar och presidenter inom EU som skulle fortsätta att prata om flyktingarna.

Men inget är bestämt ännu.