Hälften av alla fiskar i havet har försvunnit

2:10 min

De senaste 40 åren har hälften av alla djur som lever i havet försvunnit. E orsak är att det fångas för mycket fisk. Det visar en ny undersökning som gjorts av Världsnaturfonden.

Klicka på texten för att läsa mer!

- Jag tycker att det är väldigt oroande. Jag blir rätt förskräckt när jag ser de här siffrorna, att bara under min livstid har det skett en sådan stor nedgång vad gäller marina arter, säger Åsa Ranung som är en av cheferna på Världsnaturfonden.

Det är inte bara fiskar som lever i haven. Det är också fåglar, räkor, musslor och stora djur som valar och sjölejon. Och nu visar alltså den här undersökningen att det har blivit en väldig minskning av de här djuren under de senaste 40 åren. Ungefär hälften av havens olika djur har försvunnit.

För mycket fisk fångas i havet
Det finns flera olika orsaker till att det blivit så här, säger Åsa Ranung, bland annat att vi tar upp för mycket fisk ur havet.

- Vi har fiskat för mycket. Ett överfiske som pågår länge där vi har tagit upp mer fisk än vad haven egentligen klarar av.

Fortfarande är det alldeles för många stora fiskebåtar som tar upp enorma mängder fisk ur havet

Varmare vatten
Men det är inte bara fisket som förstör för havens djur.

Eftersom det har blivit varmare på jordklotet har också vattnet i havet blivit varmare och då blir det svårt för många djur och växter att överleva.

Sjögräs och korallrev blir allt mindre
Nere på på havets botten finns stora ängar, där det växer gräs, sjögräs.

Där finns också korallrev, där fiskar och andra djur kan hitta mat och söka skydd från rovfiskar som vill äta upp dem. Den här undersökningen visar att också korallrev och sjögräsängar blir allt mindre. Stora områden har förstörts.

Farligt för människor om haven förstörs
Många människor är beroende av att få mat, äta fisk och skaldjur. Dessutom skapar växterna som finns i havet hälften av allt syre vi andas in och behöver för att överleva. Så om haven blir förstörda så skulle det vara dåligt för oss människor.

- Vi är väldigt beroende av hur våra hav mår, säger Åsa Ranung på Världsnaturfonden.