Flera tusen colombianer lämnar Venezuela

2:57 min

De två grannländerna Venezuela och Colombia i Latinamerika har fått allt svårare att hålla sams. Nu flyr flera tusen colombianer som bor i Venezuela därifrån av rädsla för att råka illa ut.

Klicka på texten för att läsa mer

Några av de som har flytt från Venezuela är Rodrigo Hill och hans familj. De har tagit sig över gränsen till Colombia:
- Vi håller på och fixar ID-kort, berättar Rodrigo Hill. 

Har ingenting
Rodrigo står i ett vitt tält på den Colombianska sidan av gränsen tillsammans med sin fru och deras fyra barn. Familjen har precis kommit dit från Venezuela. Rodrigo är colombian men hans fru och barn är venezolaner. Rodrigos fru Wilma Navarro gråter och torkar tårarna med sin rosa t-shirt:
- Min släkt, mina saker, vårt hus. Allt är kvar i Venezuela. Här har vi ingenting, gråter Wilma Navarro förtvivlat.

Colombianer beskylls
Rodrigo berättar att presidenten i Venezuela har sagt att alla colombianer är smugglare. Att de smugglar ut billig mat och bensin från Venezuela för att sälja dyrt i Colombia och att det är därför som det saknas varor i butikerna där. Men det stämmer inte, säger Rodrigo Hill. Det är slut i butikerna för Venezuelas ekonomi är så dålig och ingenting produceras där längre, säger han.

Flydde av rädsla
Rodrigo berättar att han kände sig orolig och att familjen snabbt bestämde sig för att fly:
- Myndigheter i Venezuela hotade med att utvisa mig ur landet, eftersom jag är colombian. Jag fick också höra om colombianer som hamnat i fängelse, anklagade för att smuggla saker, så vi bestämde oss för att fly. Vi hann inte ta med oss nåt, vi flydde med bara de här kläderna vi hade på kroppen, visar Rodrigo.

Över 20 000 colombianer som bor i Venezuela har nu tvingats lämna landet. Tältet som Rodrigo, Wilma och deras barn har kommit till har ställts upp av colombianska myndigheter för att ta emot alla som flyr.

Rykten om stridsflygplan
Venezuela har nu stängt sin gräns och den vaktas av militärer. Det var också i närheten av tältet vid gränsen, som två venezolanska stridsflygplan nyligen sägs ha flugit in i Colombia. Det är förbjudet för ett annat lands militär att flyga in på det sättet. Den colombianska regeringen har protesterat mot det men Venezuelas regering säger att de är oskyldiga och inte alls har haft sina militärplan där.

Fast vid gränsen säger många att de såg planen. En av dem är Judis Castro som arbetar i det vita tältet.
- Jag blev rädd när jag hörde militärflygplanen. Jag tänkte: hoppas det inte blir krig, säger Judis Castro.