Minst 10 har dött efter en jordbävning i Chile

2:15 min

Det har varit en kraftig jordbävning i Chile i Sydamerika. En miljon människor har tvingats lämna sina hem och minst 5 personer har dött.

Klicka på texten för att läsa mer

Kändes långt bort
Det var ungefär 20 mil från Chiles huvudstad Santiago som marken skakade som värst. Först kom en stor jordbävning och sen kom flera kraftiga efterskalv. Experter säger att det var en väldigt kraftig jordbävning. 

De kraftiga skakningarna i marken fick husen i Santiago att svaja. Människor flydde ut på gatorna av rädsla för att husen skulle rasa ihop. Minst fem personer har dött efter att fått väggar och annat över sig i jordbävningen.

Skakade länge
Svensken Lars Palmgren bor i Chile. Han har tidigare jobbat som reporter på Sveriges Radio. Lars Palmgren har varit med om flera jordbävningar. Men den här gången skakade marken ovanligt länge, berättar han:
- Det var på kvällen som det började skaka. Vi är ganska vana vid det vi som bor här och gick ut på gatan. Med det här var ett enormt skalv och oerhört långt, det varade i tre minuter, en evighet när det gäller jordbävningar. Vi stod där tillsammans med våra grannar och såg hur allting skakade, hur bilar hoppade, hur träd och lyktstolpar rörde sig. Det var enormt dramatiskt och det tycktes som att det aldrig skulle ta slut, berättar Lars Palmgren.

500 dog
För fem år sedan, år 2010, var det en annan stor jordbävning i Chile. Då blev det också stora tsunamivågor från havet som sköljde in över människor och hus på land. Fler än 500 människor dog den gången.

Sen 2010 har landet blivit bättre på att förbereda sig. Till exempel skickar myndigheterna nu ut varningar till människors mobiltelefoner när det kan komma en tsunami.

Bättre förberett
Husen har också börjat byggas på ett bättre sätt, så att de inte ska skaka sönder och rasa ihop lika lätt, berättar Lars Palmgren:
- Det finns en större beredskap nu jämfört med för fem år sedan. Det var en mycket mer effektiv reaktion den här gången. En tsunami-varning gick ut i alla mobiltelefoner, med instruktioner om hur man ska bete sig. Dessutom är byggreglerna hårdare nu och det märks att husen som byggts nu står stadigare och är bättre, säger Lars Palmgren.

Rädsla och oro
En miljon människor i Chile har lämnat sina hem för att skydda sig från den kraftiga jordbävningen. Många är nu oroliga både för nya skalv och för tsunamier:
- Folk blir självklart väldigt oroliga och hänger kvar på gatorna. Folk kommer säkert sova ute på gator och parker i natt av oro. Familjer som bor nära havet vågar nu inte bo kvar i sina hus för att de är oroliga. De kommer hit till området där jag bor, där det är högre upp och ingen tsunamivåg kan nå, säger Lars Palmgren som bor några mil utanför Chiles huvudstad Santiago.