Telia Sonera slutar att göra affärer i Centralasien

3:48 min

Det svenska företaget Telia Sonera har fått hård kritik för sina affärer i länderna i Centralasien. Idag sa företagets chef Johan Dennelind att Telia Sonera ska avsluta sina affärer i Centralasien.

Klicka om du vill läsa mer

Johan Dennelind säger att det finns allvarliga problem i Asien:
– Det är inte bra. Vi tror inte att vi hittar någon lösning på de här problemen i närtid. Då väljer vi att också gå vidare.

Personal från Telia Sonera bygger bland annat upp master för mobiltelefoner. så att det ska gå att ringa och surfa på internet. Telia Sonera har byggt upp sådana mobilnätet i de asiatiska länderna.

Företaget misstänks för brott
För att få tillåtelse att bygga upp mobilnäten behöver företaget också få tillstånd från de som bestämmer i varje land. Därför kanske Telia Sonera har betalat pengar i mutor till mäktiga personer i länderna Uzbekistan och Azerbajdzjan.

Åklagare och polis håller fortfarande på att undersöka om de här affärerna har varit olagliga eller inte.

Diktaturer
En del är också kritiska till hur Telia Soneras teknik kan användas. Myndigheter i de här länderna kan använda Telia Soneras teknik
för att ta reda på vad människor pratar om i telefonen eller skrivet på internet.

Länderna i Centralasien är ofta diktaturer, där folket inte får vara med och påverka politiken. De som kritiserar landets ledare riskerar att bli dödade, inlåsta i fängelse eller straffade på andra sätt.

Därför är en del kritiska till att Telia Sonera samarbetar med de här politiska ledarna i Centralasien.

Pengarna stoppas
Telia Sonera har också haft ekonomiska problem i vissa länder. Telia Sonera har tjänat många miljoner kronor i Uzbekistan och Nepal, men myndigheter där stoppar företaget från att få ta hem sina pengar.

Telias Soneras chef Johan Dennelind sa idag att han nu vill sälja alla mobilnät som företaget har i Centralasien.
– Då får vi se om vi hittar de ägare och partners som är beredda att ta det här vidare.

Satsar på Norden istället
De mobilnät som Telia Sonera ska sälja ligger i de asiatiska länderna Nepal, Kazakstan, Uzbekistan, Azerbajdzjan och Tadzjikistan. Företaget vill också sälja sina nät i de europeiska länderna Moldavien och Georgien.

Johan Dennelind och hans styrelsegrupp vill istället försöka att få fler kunder i länder nära Sverige:
– Vi ser stora möjligheter i Norden och Baltikum. Där ser vi värdeskapande möjligheter.

Statligt företag
Telia Sonera har sitt viktigaste kontor i Stockholm. Många svenskar är med och äger aktier i Telia Sonera och även svenska staten äger en stor del av företaget.

Därför är Sveriges regering också intresserad av hur det går för Telia Sonera. Den politiker i regeringen som har ansvar för statliga företag är Mikael Damberg.

Han säger att det är bra att Telia Sonera nu slutar göra affärer i Centralasien.

Mikael Damberg säger också att just statliga företag måste sköta sig extra bra:
– Det är alltid så att man har högre ställda förväntningar på statligt ägda bolag. För svenska folket förväntar sig att vi har bra styrning och ledning på de svenska bolagen.