Flyktingar får inte resa genom Kroatien. Landet har stängt sina gränser. Foto: Elvis Barukcic/ TT.
Flyktingar får inte resa genom Kroatien. Landet har stängt sina gränser. Foto: Elvis Barukcic/ TT.

Kroatien stänger gränsen för flyktingar

1:36 min

Den senaste tiden har Ungern stängt sin gräns mot grannlandet Serbien, så att inga flyktingar kan komma in i landet. Nu har även Kroatien stängt sina gränser.

Klicka på texten för att läsa mer!

Just nu är många människor på flykt. De flesta flyr från kriget i Syrien. De vill till olika länder i Europa, framför allt till Tyskland och Sverige.

Taggtrådsstängsel stoppar flyktingar
Många av de flyktingar som flyr mot olika EU-länder har tidigare rest genom Ungern. Men Ungern vill inte att de ska ta sig in i landet.

Därför har de satt upp taggtrådsstängsel vid gränsen mellan Ungern och grannlandet Serbien. Stängslet ska stoppa flyktingar från att ta sig in i Ungern.

Flyr genom Kroatien
Många flyktingar har rest genom ett Kroatien istället för Ungern efter att de stängt landets gränser.

Men nu har även Kroatien stängt sin gräns. Anledningen är att minst 10 000 flyktingar har kommit till landet sedan i onsdags, efter att Ungern stängde sin gräns. Kroatien klarar inte av att hjälpa alla som kommer, säger landets regering.

Tvingas tillbaks från Slovenien
Flera av de flyktingar som redan har tagit sig in i Kroatien, reser vidare mot Slovenien för att till slut ta sig till bland annat Tyskland.

Men nu har människor som rest med tåg till Sloveninen skickats tillbaka till Kroatien på grund av att de inte har haft godkända papper som tillåter dem att resa mellan olika länder. Minst 150 människor har tvingats åka tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista