Magdalena Andersson pekar uppåt med handen.
Den politiker i regeringen som har ansvar för statens pengar är finansminister Magdalena Andersson. Pappren bredvid henne är statens budget. Foto: TT.
Idag berättade regeringen om statens budget

Regeringen vill höja flera skatter

" De som har höga löner får högre skatt" säger Magdalena Andersson
2:16 min

Politikerna i regeringen vill att många i Sverige ska betala mer pengar i skatt till staten. En del av de pengarna ska sedan användas till att ge fler personer utbildning. För med rätt utbildning ökar chansen att få jobb, hoppas regeringen.

Klicka på texten för att läsa mer

Hög lön höjd skatt
Regeringen vill höja flera skatter. Framförallt är det de som har höga löner som får högre skatt, säger regeringens finansminister Magdalena Andersson:
- Skatteförändringarna sker framför allt i grupper som har lite högre inkomster och som har fast förankring i arbetsmarknaden, säger Magdalena Andersson.

Miljö och teknik
Regeringen vill bland annat höja skatten på bensin och diesel så att det blir dyrare att tanka bilen. Regeringen höjer också skatten för de företag som har unga personer anställda.

De pengar som staten får in genom höjda skatter ska sedan användas till att göra förbättringar. Bland annat vill de satsa mer pengar på ny teknik som är miljövänlig, säger Magdalena Andersson:
- Här tar vi oss an de utmaningar Sverige står inför. För att lyckas med det behöver vi investera mer i jobb, en bättre skola och bättre miljö, säger Magdalena Andersson.

Utbildning och RUT-jobb
Regeringen vill också ge mer pengar till utbildning så att fler personer kan utbilda sig. För de tror att fler arbetslösa personer kan få jobb om de får mer utbildning och kunskaper.

En av regeringens politiska motståndare är Erik Ullenhag i Folkpartiet. Han säger att regeringen tänker för mycket på utbildning. Han tycker också att det måste finnas jobb för dem som bara har gått en kortare tid i skolan:
- Vi har för få enklare jobb i Sverige. Då skulle vi behöva reformer som ger fler enkla jobb, säger Erik Ullenhag.

De jobb som Erik Ullenhag tänker på är bland annat städare och trädgårdsarbetare som åker hem till sina kunder. Regeringen vill ändra i reglerna för städbolag och annat arbete i hemmet så att det blir dyrare för de personer som väldigt ofta hyr in städhjälp till exempel.

December-överenskommelsen
Det brukar nästan alltid vara regeringen som bestämmer över skatter och statens pengar. Men förra hösten hände något ovanligt. Politikerna i riksdagen stoppade regeringens budget och de flesta röstade istället för den budget som Allians-partierna hade tänkt ut. Det betyder att regeringen har tvingats följa den ekonomiska planering som deras motståndare hade tänkt ut.

Men den här gången kommer regeringen troligen att få sin budget godkänd av riksdagen. För i december förra året kom regeringen och Alliansen överens om andra regler för budgetarbetet. Det här kallas för December-överenskommelsen och innebär alltså att regeringen troligen kommer att få sin budget godkänd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".