Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Allt fler afrosvenskar anmäler att de blir slagna och hotade

Publicerat måndag 21 september 2015 kl 13.56
"Afrosvenskar utsätts för våld, rasistiska ord och hot", säger Kitimbwa Sabuni
(2:07 min)
Kitimbwa Sabuni är samordnare på Afrosvenskarnas riksförbund. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/SR
Kitimbwa Sabuni är talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/SR

Allt fler personer i Sverige som har afrikanskt utseende berättar för polisen att de har råkat ut för hot eller våld. De senaste 6 åren har anmälningarna om hatbrott mot afrosvenskar ökat med över 40 procent.

Klicka på texten för att läsa mer

Det är tidningen Svenska Dagbladet som har undersökt hatbrott mot svenskar som har svart hudfärg. Det är en stor ökning av anmälda hatbrott mot afrosvenskar.

Ropar rasistiska saker
Kitimbwa Sabuni jobbar på Afrosvenskarnas riksförbund. Han berättar vad det kan vara för hatbrott som afrosvenskar råkar ut för:
- Det kan vara våld, alltså att man blir slagen. Det kan vara trakasserier, till exempel att folk ropar rasistiska förolämpningar efter dig. Det kan vara hot som man utsätts för på grund av sin hudfärg, säger Kitimbwa Sabuni.

Låter bli att anmäla
Allt fler afrosvenskar anmäler alltså att de råkar ut för våld och hot på grund av sitt utseende och sitt ursprung. Då är det ändå inte alla de afrosvenskar som utsätts för hatbrott som berättar om det, säger Kitimbwa Sabuni:
- Den stora delen av alla hatbrott som drabbar afrosvenskar anmäls aldrig. För de flesta människor tycker inte att det är värt att anmäla, för de tror inte att brotten kommer att lösas ändå, eller så är de bara för rädda, säger Kitimbwa Sabuni. 

Kitimbwa Sabuni tror att ökningen kan bero på flera olika saker:
- En del av ökningen kan bero på att människor har blivit mera benägna att anmäla hatbrott. Och så kan ju ökningen bero på att det antagligen är fler afrosvenskar som utsätts för hatbrott också, säger Kitimbwa Sabuni. 

Synen på afrosvenskar
Kitimbwa Sabuni säger att många med svart hudfärg i Sverige har det sämre än andra. Det kan påverka sättet som andra svenskar ser på dem och det kan vara en anledning till att en del begår hatbrott mot afrosvenskar:
- Vi afrosvenskar är de som är mest arbetslösa, vi är de som är mest diskriminerade och orättvist behandlade, vi är de som har lägst inkomster och alltså tjänar minst pengar. Allt det här gör att när andra svenskar ser på oss, så ser de på oss som människor som är mindre värda. De kanske inte ens är medvetna om det själva, men man påverkas av vad man ser. Och så länge det är på det här sättet så kommer det att finnas hatbrott mot afrosvenskar. 

Om afrosvenskar fick det bättre i Sverige skulle de utan tvekan drabbas mindre av hatbrott, säger Kitimbwa Sabuni till Klartext.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".