En kvinna i rött hår och glasögon och hennes son i kort mörkt hår och en blå tröja.
Mamma Helen Söderberg och hennes son Adam, som har dyskakyli. Foto: Sveriges Radio

Flera personer har svårt att räkna matte

Det finns en del människor som har stora problem att lära sig räkna. Det kallas för dyskalkyli och är ett ganska okänt funktionshinder.

Klicka här om du vill läsa mer!

Det är mellan 3 och 6 procent av alla svenskar som har dyskalkyli. En av dem som har det är Adam Söderberg som går på gymnasiet.

- Det värsta är att det finns det folk som inte tror på en och så finns det ju de som inte vet om det heller. Det är så svårt för det är så okänt. Men samtidigt är det ett så stort problem, säger Adam Söderberg.

Det kan vara svårt med klockan
Adam har svårt med siffror. Det är svårt att räkna och hänga med i matten i skolan. Många som har dyskalkyli har också svårt att se vilken tid en klocka visar. För de förstår inte siffrorna.

För Adam och många andra betyder det också att de har svårt att planera sin tid. Därför kommer de ofta för tidigt eller försent dit de ska säger Adam.

Få personer får rätt hjälp
Många får inte alls den hjälp de behöver i skolan. Det finns för lite kunskap om dyskalkyli. Det säger experten Simon Ottosson som jobbar på Angereds närsjukhus i Västra Götaland.

-  Det här är ett område som börjar bli mer känt men kunskapen borde ökas på både bland föräldrar, vård- och skolpersonal, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista