Grå rök stiger upp från stora skorstenar.
Det här kraftverket ligger vid staden Jänschwalde i östra Tyskland. Foto: TT.

Vattenfall vill sluta använda brunkol

2:06 min

Det svenska företaget Vattenfall har kraftverk i Tyskland. Fyra av de kraftverken gör elektricitet genom att elda med brunkol. Och det är dåligt för miljön. Därför vill Vattenfall sälja sina brunkols-kraftverk i Tyskland.

Klicka om du vill läsa mer

- Nu startar vi försäljningsprocessen formellt och det finns köpare. Det är vi övertygade om, säger Vattenfalls chef Magnus Hall.

Farligt för miljön
Vattenfall äger många kraftverk i Tyskland. På fyra av dem eldar personalen med brunkol för att göra el. Vattenfall äger också gruvor där brunkolen grävs fram ur jorden.

När brunkolen brinner släpps det ut giftig rök som skadar naturen. För röken innehåller koldioxid som gör att klimatet på jorden blir varmare.

Svårt att sälja brunkol
Vattenfall har fått hård kritik för att de gör elektricitet på ett sätt som skadar miljön. Det är därför företaget vill sälja brunkolsverken i Tyskland.

Vattenfall har redan tidigare berättat att de vill sälja, men ingen har velat köpa.

Därför kom Vattenfall idag med ett nytt förslag. De säger nu att den som köper deras brunkolskraftverk också samtidigt kan få köpa tyska kraftverk som drivs av rinnande vatten. Eftersom vattenkraft är mer miljövänligt än brunkol kanske det blir lättare att sälja brunkolsverken tillsammans med vattenkraft.

Vattenfalls chef Magnus Hall tror att en försäljning kan gå snabbt:
- Någon gång under första halvåret nästa år hoppas vi att den här saken ska vara avklarad.

Politikerna bestämmer
Vattenfall ägs av svenska staten. Därför är politikerna i regeringen och riksdagen med och bestämmer över Vattenfall.

Fast politikerna har olika åsikter om Vattenfalls brunkol i Tyskland. 

Vänsterpartiet och Miljöpartiet är kritiska till att sälja brunkols-kraftverken och brunkols-gruvorna. För de vill istället helst att de här kraftverken stängs ner.

Men de andra partierna i riksdagen vill att Vattenfall säljer brunkolen. För då blir det mer pengar till svenska folket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista