Ett barn skriver till någon på Internet
Rädda Barnen ger nu ut boken Nätsmart. Foto: TT

Föräldrar behöver prata med sina barn om sexbrott på internet

2:13 min

Idag dömdes en 25-årig man i Helsingborg till fängelse för sexbrott mot barn. Nästan 60 barn har råkat ut för mannen via internet. För att försöka stoppa fler såna här brott har organisationen Rädda Barnen nu skrivit  boken "Nätsmart" med råd till föräldrar.

Klicka på texten för att läsa mer

Prata med barnen
Rädda barnens bok "Nätsmart" är en bok med tips och råd för hur du kan prata med ditt barn om risken för att drabbas av sexbrottslingar på internet. Maria Schillaci är psykolog på Rädda barnen och har varit med och skrivit boken. Hon säger att det är viktigt att föräldrar pratar med sina barn om vad de gör på internet:
- Man kan ju prata med sina barn hur det har varit på nätet idag, lika gärna som hur det var på träningen eller i skolan. Visa nyfikenhet och inte känna sig tjatig, säger Maria Schillaci.

Vet för lite om riskerna
Många föräldrar vet för lite om sexbrott på internet, tycker Rädda Barnen. I boken Nätsmart har Rädda Barnen samlat information från poliser, barnpsykologer och från barn som själva har utsatts. De ger råd om hur föräldrar kan prata med sina barn om risken för att råka ut för sexbrott på Internet.

Skydda barnen på nätet
Maria Schillaci säger att precis som vi passar våra barn mot faror ute i världen, så måste vi också passa barn mot faror på Internet:

- Det är ett föräldraransvar att finnas med, skydda och vägleda sitt barn. I "Nätsmart" har vi en metafor där vi jämför med att vi aldrig skulle släppa ut vårt 10-åriga barn i en jättestor stad utan att själva följa med. Vi behöver tänka så när det gäller nätet också, säger Maria Schillaci.

Drabbade 58 barn
Idag kom en dom i domstolen tingsrätten mot en man som begått sexbrott mot 58 barn runtom i Sverige. Både flickor och pojkar har utnyttjats av mannen och de yngsta vara bara 10 år gamla. Mannen hade låtsats vara någon annan när han fick kontakt med barnen på internet. Barnen kanske till exempel trodde att det var någon i deras egen ålder som de skickade bilder till.

Barn blir lurade
Barn är så unga att de inte känner sig redo för att göra sexuella saker på riktigt. Men de kan ändå tycka att sex är spännande och vilja ha mer kunskaper om sex. Det är inget fel med det, men när de är ute på internet kan de alltså bli lurade att tro att de pratar med en kompis i samma ålder, säger Maria Schillatchi:
- Barn har en naturlig nyfikenhet för nya kontakter och för sexuallitet och det ska vi inte skambelägga. Men det här utnyttjas av personer som vill utnyttja barn i sexuellt syfte, säger Maria Schillatchi på Rädda Barnen.

Boken är gratis
Du kan läsa eller ladda ned boken "Nätsmart" gratis på Rädda Barnens hemsida. Tryck på länken här nedanför så kommer du dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista