En elev övningskör med en lärare
En elev övningskör på en trafikskola. Foto: TT

Tafsande trafiklärare kan fortsätta jobba

2:12 min

Den som ska lära sig köra bil eller moped kan behöva köra tillsammans med en trafiklärare från en körskola. Nu har det visat sig att en del trafiklärare som begår brott, ändå får fortsätta jobba.

Klicka på texten om du vill läsa mer!

En del trafiklärare som har tafsat på sina elever under körlektionerna får ändå fortsätta att undervisa, trots att de har dömts för sexbrott.

Så här berättar en tjej som har blivit utsatt av sin trafiklärare:

– Det har väl inte påverkat mig så jättebra. Jag har fortfarande inget körkort och jag är rädd för att möta honom.

Den här tjejens trafiklärare hade bland annat tvingat till sig en kram och tagit henne på rumpan. För det dömdes han för brottet sexuellt ofredande, men kunde ändå fortsätta att jobba som vanligt efter det.

Elever är extra utsatta

Körskoleelever är ofta ensamma i bilen med sin lärare och kan då vara extra utsatta. Därför är det viktigt att trafikläraren är bra på det han gör och lämpad för att möta eleverna.

Men enligt radioprogrammet Kaliber så är det flera trafiklärare som de senaste åren har kunnat fortsätta jobba efter att de har dömts för olika trakasserier eller sexbrott.`En man kunde jobba vidare i nästan 5 år efter att han dömts för sexuellt ofredande av en 14-årig flicka. En annan trafiklärare stoppade handen innanför elevens trosor. Och han kunde jobba kvar i över ett år innan han stängdes av från sitt jobb.

Kontrollen är dålig

Det här beror på att kontrollen av trafiklärare är dålig. Den myndighet som ansvarar för att trafiklärare är lämpliga för sitt jobb är Transportstyrelsen. Och där är Stig Brahn en av cheferna:

– Det är helt oacceptabelt. Är man dömd för den typen av brott och dagen eller veckan efter, så kan man återupprepa det här brottet.

En förklaring till att trafiklärare kan fortsätta att jobba efter att de har dömts för sexbrott är att Transportstyrelsen inte får veta av domstolarna när en trafiklärare har döms för något brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista