Vladimir Putin, FN
Rysslands ledare Vladimir Putin pratar i FN. Foto: Richard Drew/TT

USA och Ryssland ska prata om Syrien

0:26 min

Idag hålls ett viktigt möte i FN, Förenta Nationerna. Rysslands president Vladimir Putin ska då hålla tal om kriget i Syrien. Troligen vill Ryssland ha hjälp med en lösning på kriget.

Klicka på texten för att läsa mer

Det var länge sen Rysslands ledare Vladimir Putin talade i FN. Många i världen har svårt för Ryssland på grund av bråken med grannlandet Ukraina. Men när det handlar om Syrien är det ändå många som vill höra på Ryssland. Efter Vladimir Putins tal i FN ska han också träffa USA:s president Barack Obama för att prata om kriget i Syrien.

USA vill få bort Syriens ledare Bashar al Assad men Ryssland vill ha kvar honom, fast båda vill få bort terroristgruppen IS från Syrien.

Troligen vill Ryssland nu ha något slags samarbete med USA och andra länder för att försöka få en lösning på kriget i Syrien.


Många vill stoppa kriget
Många i FN kan nog tycka att det blir intressant med Putins tal. För nu när det kommer så många flyktingar från Syrien är det många som vill få slut på kriget. Det säger vår reporter Agneta Ramberg:
- Putin kommer att ha allas öra här, för att flyktingfrågan har gjort Syrienkrisen ännu mer akut och den kommer bara att växa så länge Syrien-kriget pågår. USA och västvärlden famlar i Syrien, deras metoder har misslyckats, nu vill de till varje pris komma framåt mot lösningar. Och sen får man ju se om USA och Ryssland har tillräckligt mycket gemensamma intressen för att inleda något slags samarbete kring Syrien, säger Ekots reporter Agneta Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista