Riskakor
1 av 3
Små barn ska inte alls äta riskakor säger Livsmedelsverket. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ris. Foto: TT
2 av 3
Foto: TT
Exempel på riskakor. Foto Fredrik Sandberg/TT
3 av 3
Exempel på riskakor. Foto Fredrik Sandberg/TT.

Små barn ska inte äta riskakor

1:55 min

Riskakor och annan mat av ris kan innehålla för mycket av det farliga ämnet arsenik. Det säger nu myndigheten Livsmedelsverket, som vill att både barn och vuxna ska äta mindre ris.

Klicka på texten för att läsa mer

Emma Halldin Ankarberg är toxikolog och expert på gifter på Livsmedelsverket. Hon berättar vilken mat som innehåller mest arsenik:

- De produkter som innehåller mest arsenik är riskakor och fullkornsris. I vanliga fall säger vi att man ska välja fullkorn, men när det gäller ris är det bra att inte alltid välja fullkorn, säger Emma Halldin Ankarberg.

Det finns alltså för mycket arsenik i ris och risprodukter som vi äter. Det visar en stor undersökning som Livsmedelsverket har gjort. Om vi får i oss för mycket arsenik kan vi bli sjuka. Därför ska vi äta mindre ris, tycker myndigheten.

Farligt med riskakor för barn

Små barn tål ännu mindre arsenik än stora barn och vuxna. Barn som är mindre än sex år gamla ska därför inte äta riskakor, säger Emma Halldin Ankarberg:

- Vi har kommit fram till att riskakor innehåller ganska höga halter arsenik och vi vet inte varför. Av den anledningen råder vi föräldrar att inte ge barn under sex år riskakor. Vi har också kommit fram till att barn inte bör äta risprodukter mer än fyra gånger i veckan. Som vuxen bör man inte äta ris varje dag, säger Emma Halldin Ankarberg.

Arsenik finns i marken och vattnet där riset odlas och det samlas framför allt i skalet.

Ett sätt att minska mängden arsenik i ris är att koka det som pasta, med mycket vatten och sen hälla bort kokvattnet när riset är klart. Då kan hälften av den arsenik som fanns i riset försvinna, säger Livsmedelsverket.

Kan ge cancer

Om vi får i oss för mycket arsenik under lång tid kan vi bland annat få sjukdomen cancer, berättar Emma Halldin Ankarberg:

- Om man utsätts för höga halter av arsenik under många många år så ökar man risken för vissa cancerformer, lungcancer, urinblåsecancer och hudcancer. Det här är en säkerhetsåtgärd för det är bra om man får i sig så lite som möjligt av arsenik. Följer man kostråden behöver man inte oroa sig, säger Emma Halldin Ankarberg på Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista