Fritagna talibanska fångar på en gata i Kunduz, Afganistan. Foto:	Hekmat Aimaq/AP/TT
Det här är en grupp fångar som har släppts ut ur fängelset. Foto: Hekmat Aimaq/AP/TT

Talibanerna tog makten över staden Kunduz

1:51 min

Den religiösa gruppen talibanerna har vunnit en av sina största segrar på många år. Deras soldater tog makten i staden Kunduz i Afghanistan. Talibanerna släppte också ut 500 fångar ur ett fängelse.

Klicka om du vill veta mer

Många av de fångar som nu släpptes fria har tidigare varit krigare åt talibanerna.

Talibanerna är en politisk och religiös grupp som finns både i Afghanistan och grannlandet Pakistan. 

De vill styra med stränga lagar som de säger kommer från den muslimska religionen och från gamla traditioner i området. Bland annat är talibanerna kända för att de vill stoppa flickor från att gå i skolan.

En kamp om makten

Talibanerna hade förut makten i Afghanistan men soldater från USA och andra länder besegrade talibanerna i ett krig år 2001. Sedan dess försöker talibanerna ta tillbaka makten med våld.

Nyligen fick talibanerna en ny ledare. 

Nu har de vunnit en av sina viktigaste segrar. Deras krigare har tagit makten över Kunduz och det är första gången sedan år 2001 som talibanerna lyckas ta en större stad.

Kunduz är en viktig stad

Kunduz är ungefär lika stort som Malmö och den ligger i norra Afghanistan. I Kunduz finns också många viktiga myndigheter.

Den armé som hör till Afghanistans regering försöker nu att ta tillbaka staden. Regeringsarmén får också hjälp av amerikanska militärer
som bombar från luften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista