En något överviktig man känner med händerna på sin bara mage. Foto: Malin Rudblom/TT.
1 av 2
Foto: Malin Rudblom/TT.
Övervikt och fetma. Foto: Ingvar Karmhed/TT.
2 av 2
Fetmaoperationer kan hjälpa även mot andra hälsoproblem. Foto: Ingvar Karmhed/TT.

Fetmaoperationer kan minska risken för andra sjukdomar

1:44 min

Personer som har opererat sin magsäck för att bli smalare kan också bli friskare. Det visar en undersökning från Sahlgrenska akademien i Göteborg.

Klicka på texten för att läsa mer

Dajana Mdalal opererades för fetma förra året. Före operationen var det stor risk för att hon skulle få sjukdomen diabetes, berättar hon:
-Det är alltid något som ligger en i tanken. Min pappa och nästan hela hans släkt hade typ 2 diabetes, jag hade det inte själv men var ju typ största bytet för diabetes, säger Dajana Mdalal.

Sen Dajana Mdalal opererade sin magsäck har hon gått ned 60 kilo i vikt. Det syns tydligt att hon mår bra. Hon går med snabba steg och oroar sig inte längre för att bli sjuk.

Risken minskade

Forskare vid Sahlgrenska akademien har undersökt hur det har gått för nästan alla som har opererats för fetma här i Sverige sen år 2007. Då upptäckte de att fetmaoperationer minskade risken för flera sjukdomar. Patienter med fetma och sjukdomen typ 2-diabetes hade inte bara blivit smalare, utan också friskare efter operationen. Risken för hjärtsjukdom och för att dö, mer än halverades efter operationen. Det berättar läkaren Björn Eliasson som är forskare vid Sahlgrenska akadmien:
-Det är ytterligare ett kvitto för att det vi gör här i Sverige och på många andra håll i världen när vi erbjuder operationer, det är rätt, säger Björn Eliasson.


Hälsosammare

Att hälsan påverkas på det här sättet av operationen kan bero på flera olika saker. Kroppen kanske till exempel använder energin på ett annat sätt när vikten minskar. De som har opererats kanske också blir mer hälsosamma och rör sig mer när de har blivit lättare. För Dajana Mdalal betydde operationen ett nytt liv, säger hon:
- Jag tänkte att antingen gör jag detta eller så lever jag inte om 15 år och jag gjorde det och det blev fantastiska resultat och jag mår bättre än någonsin, säger Dajana Mdalal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista