Målarburkar och penslar. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Foto: Janerik Henriksson/TT.

Fler blir allergiska mot medel i målarfärg

I vissa målarfärger finns det konserveringsmedel, och allt fler blir allergiska mot det. Värst är det för personer som jobbar som målare. Det säger forskare på Karolinska institutet i Solna utanför Stockholm.

Klicka på texten för att läsa mer!

En person som tvingades sluta jobba som målare på grund av allergi är Björn Eurén. Han blev så allergisk att huden på hans händer sprack.

– Huden helt enkelt lossna från fingrarna. Det svullnade upp och sen var det som stora öppna sår, säger han.

Fler blir allergiska

Nästan alla målarfärger som behöver blandas ut med vatten, innehåller konserveringsmedel. Det gör att det inte blir mögel i färgen, och det är det här medlet som gör att fler och fler blir allergiska. Det säger forskaren Carola Lidén.

- Allergi mot konserveringsmedel har ju ökat väldigt mycket de senaste åren. Det beror på att folk är ständigt utsatta för det här ämnet, och målare i högre grad än många andra, säger hon.

Värst för målare

Det är alltså värst för målare eftersom de jobbar med olika färger och tapetklister som innehåller konserveringsmedel. Björn Eurén berättar om hur det var för honom.

- Det var ju ofta vid tapetsering som det var värst. Men även när jag hade mycket färgkontakt så var det problem, säger han.

Minska medlen i färg

I de färgerna som säljs i Sverige så är det mindre konserveringsmedel i färgen än vad som är tillåtet, de som tillverkar färgen gör alltså inget fel.

Men forskaren Carola Lidén, hon tycker att medlen som folk kan bli allergiska mot borde försvinna.

- De som tillverkar färgen måste ta ansvar och använda mindre starkt allergiframkallande konserveringsmedel i målarfärgerna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista