Bron är väldigt stor.
De misstänkta personerna har kört bil över Öresundsbron för att komma till Sverige. Foto: Henry von Platen för Wikimedia Commons.

Vissa smugglar flyktingar gratis

"Han tyckte synd om flyktingarna", säger advokat Sophie Palmgren Paulsson.
3:05 min

Den senaste tiden har svensk polis tagit fast 45 personer som de tror är människosmugglare. Flera av de misstänkta säger att de har hjälpt flyktingar att ta sig in i Sverige bara för att vara snälla.

Klicka om du vill veta mer

Sophie Palmgren Paulsson är advokat och vet mycket om Sveriges lagar. Hon hjälper en av de misstänkta människosmugglarna. Hon säger att han inte har tagit betalt för att smuggla flyktingar:
– Han tyckte synd om dem och då har han hjälpt dem hit. Men han har inte haft någon egen vinning på det. Han har inte haft någon tanke på att begå ett brott.

Mannen säger alltså att han inte fick några pengar för att hjälpa flyktingarna.

Den här misstänkte mannen kommer från Tyskland och han har släktingar som kommer från ett annat land utanför Europa. Det handlar om en kvinna och hennes tre barn som han ville hjälpa att fly till Sverige.

Så han körde dem hit i bil, men stoppades av svensk polis. Nu är han misstänkt för brottet människosmuggling.

Resorna kan vara olagliga

Den lagexpert som leder polisens undersökning är åklagaren Linda Rasmussen i Malmö:

– Hjälper någon en utlänning att olovligen komma in i Sverige så har vi att utreda en människosmugglings-misstanke.

För att åka in i Sverige måste en person först ha fått tillåtelse från svenska myndigheter. Ofta behövs det till exempel ett visum-papper
som visar att någon har rätt att komma hit.

Men nästan alla flyktingar saknar visum. Därför brukar de betala mycket pengar till människosmugglare som ska hjälpa dem att i hemlighet resa till något land i Europa.

Många människosmugglare är brottslingar som bara vill tjäna pengar. Men det finns också personer som säger att de vill hjälpa flyktingar gratis.

Många misstänkta under september

Under den senaste månaden har polisen tagit fast 45 misstänkta personer som har försökt att ta in flyktingar hit till Sverige. Många av dem har inte dömts för något brott tidigare, säger åklagaren Linda Rasmussen:

– Det finns ärenden där det är till synes vanliga arbetande svenskar som har valt att samla in mat och kläder och åka ner till Europa. När de ser hur situationen ser ut där nere har de valt att hjälpa till.

Ja, på hemresan har de här svenskarna alltså tagit med sig flyktingar i bilen.

Lagen är otydlig

Det kan vara olagligt att göra så här, men det är lite osäkert hur lagen ska tolkas. Om en person hjälper flyktingar in i Sverige utan att ta betalt
så kanske personen ibland kan slippa att straffas för det.

För att veta hur lagen ska tolkas behöver domstolarna undersöka det här mer. Särskilt viktigt är det vad Högsta domstolen beslutar,för det som Högsta domstolen säger ska andra domstolar sedan följa.

Därför tycker Linda Rasmussen att det vore bra om Högsta domstolen skulle få chansen att undersöka fler fall med misstänkta människosmugglare:

– Det hoppas jag kommer ganska snart, för det finns ju absolut ett behov av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".