En tjej med långt svart hår ute i naturen.
Therese Hagman föreläser runt om i Dalarna den här veckan om sina erfarenheter från skolan. Foto: Sveriges Radio

Många har svårt att läsa och skriva

0:52 min

Det är många som har dyslexi och som därför har svårt att läsa och skriva. Och den här veckan uppmärksammas dyslexi i hela Europa, bland annat på flera bibliotek här i Sverige.

Klicka på texten om du vill läsa mer!

En av de som har dyslexi är Therese Hagman. Idag pratade hon på ett bibliotek om hur det var att gå i skolan med dyslexi. Hon berättade att när hon gick i högstadiet och behövde få hjälp med läsningen, så sa hennes lärare: du kan ju inte vara dyslektiker, du är ju inte dum:

- Jag skulle inte säga nåt snällt till den lärare jag hade i åttan. Jag var en tyst elev och bad inte om hjälp. Det fanns andra elever som krävde uppmärksamhet. Glöm inte bort de tysta eleverna, de kan ha något som gör det jobbigt för dom.

Skolan har ett stort ansvar
Skolan har ansvar för att också de elever som har dyslexi ska kunna få lära sig och utvecklas i skolan, säger Therese Hagman.

Och det är viktigt hur lärarna jobbar med de eleverna, säger hon:

– Många elever och studenter får jobba på en helt annan nivå och tycker att skolan är jättejobbig bara för att de inte får en riktig chans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista