De har med sig stora resväskor.
Det här är några flyktingar som ska åka tåg från Stockholm till Haparanda, som ligger på gränsen till Finland. Personerna på bilden hörs inte i inslaget. Foto: TT.

Svenska myndigheter vill skicka tillbaka många irakier

Hör flyktingen Alaa som ska åka tåg från Stockholm till Finland
2:11 min

Många flyktingar från landet Irak i Mellanöstern utvisas från Sverige. Därför har det blivit vanligare att irakier bara reser igenom Sverige och istället försöker att ta sig till våra grannländer Norge och Finland.

Klicka om du vill läsa mer

Den irakiska flyktingen Alaa tänker åka tåg genom Sverige fram till den finska gränsen och ta sig över där. Sedan tänker han fråga myndigheterna i Finland om han får stanna kvar där.

Alaa vill inte fråga om asyl här i Sverige för han är rädd att svenska myndigheter då säger nej och skickar honom tillbaka till Irak.

Irak är ett farligt land

Irak ligger i Mellanöstern och är ett oroligt land. Situationen är värst i de områden där terroristgruppen IS finns. Där pågår ett krig och IS attackerar ofta människor som de tycker har fel religion.

Alaa kommer från Iraks huvudstad Bagdad. Terroristgruppen IS finns inte i Bagdad, men där finns istället andra politiska grupper som har egna soldater. Och Alaa säger att en av de grupperna har hotat honom.

– Jag kan inte åka tillbaka till Irak, säger han.

Sverige jämfört med andra EU-länder

Sverige tar emot fler flyktingar än de flesta andra EU-länder. Men när det gäller just de irakiska flyktingarna så är Sverige hårdare än många andra EU-länder. Svenska myndigheter utvisar oftare irakier än vad många andra EU-länder gör.

Experter på Migrationsverket säger att det bara är krig i vissa delar av Irak, medan andra delar av Irak kan vara tillräckligt säkra att skicka tillbaka flyktingar till.

I vårt grannland Finland har det hittills varit ganska lätt för irakier att få asyl. Men nyligen sa myndigheterna där att de kanske ska ändra sina regler, så att de också utvisar fler irakier än tidigare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".