Det är porträttbilder på forskarna.
1 av 2
På bilden syns forskarna Tomas Lindahl, Paul Modrich och Aziz Sancar. Foto: TT.
Medaljen är av guld. På medaljen finns en bild av forskaren Alfred Nobel.
2 av 2
Den som får ett nobelpris får bland annat en medalj. På medaljen finns en bild av forskaren Alfred Nobel. Foto: TT.

Svensken Tomas Lindahl får Nobelpriset

"Jag är glad", säger Tomas Lindahl
1:51 min

Nobelpris i kemi ska i år gå till Tomas Lindahl, Paul Modrich och Aziz Sancar. De har forskat om trasigt DNA.

Klicka om du vill veta mer

– Det känns mycket bra förstås. Jag är nu pensionär, även om jag fortfarande är verksam i forskningen. Så jag är mycket glad åt att få detta erkännande på slutet av min karriär.

Tomas Lindahl, Paul Modrich och Aziz Sancar har forskat om DNA.

Vårt DNA finns inuti oss och är små små saker som styr vad vi ärver från vår släkt. DNA styr till exempel hur våra kroppar ser ut och vilka sjukdomar vi riskerar att få.

De tre forskarna som nu får Nobelpriset har tagit reda på vad som händer då DNA går sönder och hur det sedan kan reparera sig självt.

Forskare från olika länder

Aziz Sancar är från Turkiet, men bor och arbetar i USA. Även Paul Modrich bor i USA. Tomas Lindahl är från Stockholm, men sedan 35 år tillbaka bor han i Storbritannien.

Han är medlem i Kungliga Vetenskapsakademien, och det är den gruppen som bestämmer vilka som ska få Nobelpriset i kemi. Men trots det visste inte Tomas Lindahl att de andra i vetenskapsgruppen hade valt ut honom till Nobelpriset. Det fick han veta först idag:

– Ja, det var så nyligen så jag har inte hunnit göra mycket alls. Jag har ringt upp ett par familjemedlemmar, säger Tomas Lindahl samtidigt som hans telefon börjar att ringa igen.

Det är förstås många som vill ringa och gratulera Tomas Lindahl idag.

Kunglig fest

Priset ska delas ut av kung Carl Gustaf på en fest i Stockholm den 10 december. Då får Tomas Lindahl, Paul Moldrich och Aziz Sancar dela på 8 miljoner kronor och de får också varsin medalj och varsitt diplom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".