Cesiumsmugglare grips. Pixlad. Foto: Moldaviens polis/ AP
1 av 2
En av männen som försökte sälja cesium-135 tas fast av polisen. Foto: Moldaviska polisen / AP
Glasbehållare med cesium-135 som smugglare ville sälja. Foto: Moldaviska polisen/AP
2 av 2
En glasbehållare med det radioaktiva ämnet cesium-135 som smugglare ville sälja. Foto: Moldaviska polisen/AP

Kriminella gäng vill sälja farliga ämnen till IS

2:10 min

Flera män från kriminella gäng har tagits fast i landet Moldavien i Östeuropa. Gängen är misstänkta för att ha försökt att sälja radioaktiva ämnen till terroristgruppen IS. Det är förbjudna ämnen, som det går att göra extra farliga vapen av.

Klicka på texten för att läsa mer

Det är journalister på den amerikanska nyhetsbyrån AP som idag avslöjar hur kriminella gäng vill sälja radioaktiva ämnen. AP har också bilder och annat som visar hur polisen tar fast några av de kriminella.

Radioaktiva ämnen

På bilderna syns hur poliser i Moldavien tar fast flera män. De hittar massor av pengar i männens bilar och de hittar också radioaktiva ämnen som uran och cesium. Det är ämnen som kan användas till kärnvapen. Kärnvapen är extra farliga vapen som kan förstöra stora områden och som dessutom sprider farlig strålning som skadar människor, djur och natur.

Lätt att få tag på

Det är förbjudet att sälja radioaktiva ämnen och det kan dessutom vara farligt för de som gör det. Flera i de kriminella gängen som har tagits fast ska själva ha fått skador av strålningen. De misstänkta män som polisen tog fast i Moldavien tillhör det ryska folket. Männen är misstänkta för att ha i hemlighet ha smugglat radioaktiva ämnen, som de ska ha köpt i Moldavien, där det verkar vara lätt att få tag på.

Vill sälja till IS

När polisen ville få fast smugglarna låtsades en av poliserna att han ville köpa radioaktiva ämnen, för att kunna samla bevis mot smugglarna. I hemlighet spelade polisen då in det som smugglaren sa. Smugglaren trodde att han pratade med en köpare och berättade om att han sålde radioaktiva ämnen. Han sa också att terrorgrupper som IS ville göra så kallade smutsiga bomber av ämnena:

- De kan tillverka en sån där smutsig bomb, om du känner till såna. Höga strålningsnivåer och materialet sprids över stora områden med explosioner, säger den ryske smugglaren.

Smutsiga bomber

Den här typen av smutsiga bomber är farliga, men de har svagare explosioner än riktiga kärnvapen. Kriminella gäng i östra Europa är alltså misstänkta för att försöka sälja radioaktiva ämnen till terroristgruppen IS, som krigar i länderna Syrien och Irak i Mellanöstern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista