Båten är överfull med flyktingar.
Många flyktingar åker först båt över Medelhavet och reser sedan vidare till Sverige. Foto: AP/TT.

Migrationsverket ska utreda flyktingar snabbare

2:41 min

Den senaste tiden har det kommit många utlänningar till Sverige som ber att få stanna kvar här. Då gör de en asyl-ansökan hos myndigheten Migrationsverket. Personalen där måste nu ändra sitt arbete för att hinna med alla undersökningar och beslut.

Klicka om du vill läsa mer

– Mitt liv är osäkert. Nu är jag stressad, för jag vill få svar på om Sverige tänker behålla mig eller skicka hem mig igen, säger Mimoza Gjuta.

Hon kommer från landet Albanien i södra Europa. Många som bor där är fattiga och vill flytta utomlands för att söka jobb.

Vilka får asyl?

Det kan vara svårt för albaner att få asyl i Sverige. Att bara vara fattig brukar inte räcka som skäl. De som får asyl i Sverige är ofta personer som flyr från krig eller som på andra sätt är hotade hemlandet.

Även personer som har barn eller andra familje-medlemmar som redan bor här i Sverige, kan få stanna kvar här.

Det är personal på Migrationsverket som ska undersöka varför utlänningarna har kommit till Sverige och sedan ska personalen bestämma vilka som får stanna kvar.

Långa väntetider

Just nu hinner Migrationsverket inte med sitt arbete eftersom det är så många utlänningar som har kommit hit på kort tid. Som det är idag får en asylsökande ofta vänta i 9 månader innan Migrationsverket har bestämt sig.

För att spara tid vill Migrationsverket nu göra snabbare undersökningar. När det gäller vissa länder har myndigheten redan bra information om landet är farligt eller inte och då behöver de inte utreda så länge. Det säger Magnus Bengtsson på Migrationsverket:

– En sak kan vara att titta mer på ärendets beskaffenhet. Enklare ärenden kanske vi kan hantera snabbare och på så sätt få loss resurser till att jobba med mer komplicerade ärenden.

Risk för slarviga utredningar

Advokaten Caroline Brännström vet mycket om Sveriges lagar och hon jobbar med att hjälpa asylsökande.

Hon tycker att det är bra att Migrationsverket vill hitta nya sätt att arbeta som går snabbare. Men hon är samtidigt orolig för att Migrationsverket ska slarva och missa viktig information om de inte hinner prata med de asylsökande själva:

– Det är viktigt att man får en ordentlig utredning och att man får lämna alla de skäl man har att söka asyl i Sverige, aäger advokat Caroline Brännström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista