En bild från 2013 som visar medlemmar av "Tunisian national dialogue quartet". Foto: Fethi Belaid/AFP/Getty Images.
Den här bilden är tagen för två år sedan på medlemmar i gruppen som nu får ta emot Fredspriset. Foto: Fethi Belaid/AFP/Getty Images.

Nobels fredspris går till en grupp i Tunisien

1:50 min

Den här gruppen kallas "Kvartetten" och finns i landet Tunisien i Nordafrika. Kvartetten består av fyra olika organisationer som tillsammans jobbar för fred och demokrati i Tunisien.

Klicka på texten för att läsa mer

Nobels fredspris kan delas ut till någon eller några som har arbetat för att lösa bråk och försöka få fred. Årets pris ges till 4 organisationer i landet Tunisien i Nordafrika. De får priset för sitt arbete med att få demokrati och frihet i Tunisien.

Organisationerna arbetade tillsammans för att de som bråkade i Tunisien skulle komma överens. Det berättar journalisten Fanny Härgestam som bor i Tunisien:

- De medlade helt enkelt mellan olika politiska parter i Tunisien, främst islamisterna å ena sidan och icke-islamisterna å andra sidan, säger Fanny Härgenstam.

Risk för krig

De fyra organisationerna har alltså hjälpt till att förändra Tunisien, från en diktatur till en demokrati. Tidigare styrdes Tunisien av en diktator som bestämde allt själv. Men år 2011 började människor i Tunisien att protestera. Allt fler i landet började då kräva att få demokrati, så att folket skulle få vara med och rösta om hur landet skulle styras.

Det blev bråk och protester och till sist tvingades diktatorn att lämna landet. Men det var fortfarande oroligt, eftersom olika grupper i landet hade olika åsikter om hur landet skulle styras. Flera politiker mördades och det fanns risk för att det skulle bli krig.

Samarbetade för fred

Då bildades den så kallade dialog-kvartetten av olika organisationer i landet. De som var med i kvartetten var ett fackförbund, en förening för företagare, en förening för lagexperter och en organisation för mänskliga rättigheter. Tillsammans arbetade de för att få slut på våldet och istället få en fredlig demokrati. Fanny Härgenstam pratade idag med en av ledarna för dialog-kvartetten, som var med och fick fredspriset:

- Han var naturligtvis väldigt väldigt glad och sa att det här är ett pris till hela Tunisien och till hela övergångsprocessen efter diktaturen, säger Fanny Härgestam.

Fredspriset delas ut i vårt grannland Norge den 10 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista