Polis går in i polisbil. Foto: TT
1 av 2
Foto: TT
Bjarne Andersson, vakthavande befäl i Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Bjarne Andersson jobbar på Polisen i Värmland. Han säger att de hade brist på personal i somras. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Polisen hinner inte åka på alla larm

Lena Börjesson: "Jag ringde polisen, men de kunde inte komma"
1:31 min

När personer ringer till 112 för att berätta om ett brott så hinner polisen inte åka på alla larm. I somras fick polisen låta blir flera 1000 larm.

Klicka på texten för att läsa mer!

En person som larmade till polisen utan att de kom är Lena Börjesson i Värmland. Hon jobbar på ett bibliotek där en dator blev snodd.

– Jag blev uppsökt av en man som sa till mig att "Han tog datorn och gick". Då sprang vi ut båda två och då såg vi hur en yngre mansperson gick men datorn under armen. Jag ringde polisen när vi hade mannen inom synhåll med de kunde inte komma, säger hon.

Låter bli larm

Polisen hinner alltså inte åka på alla larm som kommer på grund av att de är för få som jobbar. Larmen som polisen låter bli att åka på kan handla om att någon misstänker att en person som kör bil har druckit alkohol, eller att det pågår inbrott eller misshandel.

Under somrarna får polisen välja bort fler larm än vad de gör resten av året. För då är de färre poliser som jobbar eftersom många har semester.

Den här sommaren tvingades polisen att låta bli att åka på flera 1000 larm, enligt polisens egna siffror. Och det är fler än tidigare år.

Brist på personal

Bjarne Andersson jobbar på polisen i Värmland. Han säger att dem har haft brist på personal där i sommar.

– Ja, sommaren har ju varit rent personalmässigt en av dem sämre jag varit med om under drygt 10 år. Det har varit många jobb vi låtit bli att åka på trots att vi egentligen borde ha åkt på dem med tanke på folks upprördhet och ängslan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".