Insidan av en tältmodell som redan finns. Flyktingfamilj med barn. Sovsal i Sundbyberg som är redo att ta emot flyktingar. Foto: Regeringen. TT. Montage: Sveriges Radio.
En del flyktingar kan få sova i tält för att få tak över huvudet. Flyktingfamilj med barn. Sovsal i Sundbyberg som är redo att ta emot flyktingar. Foto: Regeringen. TT. Montage: Sveriges Radio.

Rekordmånga flyktingar har kommit till Sverige

I helgen sattes ett nytt rekord i hur många flyktingar som har kommit till Sverige under ett år. Det har nu kommit fler än vad det gjorde ett år under Balkan-kriget på 1990-talet.

Klicka på texten för att läsa mer

Just nu är det ovanligt många människor i andra länder som flyr från sina hem. De flesta flyr på grund av kriget i Syrien i Mellanöstern. Många tar sig till andra länder.

En del har av alla de som flyr har tagit sig ända upp till Sverige och ber om att få stanna här, de söker asyl. Därför har det kommit ovanligt många asylsökande nu. Hittills i år har det nu kommit fler än 86.000 personer.

Det är fler än det senaste rekordet för antal flyktingar. Det var år 1992 då det var krig i länderna Kroatien och Bosnien på Balkan. Då kom 84 000 människor till Sverige och sökte asyl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".